Katalin hercegné és Kamilla királyné saját katonai ezredet kaptak

GettyImages-1182644432
2022.12.22. 10:48
III. Károly brit király az Ír Gárda ezredtulajdonosává nevezte ki Vilmos herceg feleségét, Katalin hercegnét. Az uralkodó felesége, Kamilla királyné is egy hasonló kinevezésben részesült.

A változásokról a Buckingham-palota számolt be. Új tisztséget kapott egyrészt Vilmos herceg, aki az Ír Gárda ezredtulajdonosa volt egészen mostanáig.

Vilmos most annak a Walesi Gárdának a tulajdonosa lett, amit trónra lépése előtt III. Károly vezetett (az alakulat ezredtulajdonosa a mindenkori trónörökös). Vilmos helyett az Ír Gárda vezetését pedig Katalin hercegné vette át.

Mindeközben Kamilla királyné is új tisztséget kapott, ő a Gránátos Gárda ezredtulajdonosa lett. A gránátosoknál a tisztség megüresedésének más oka van, mint az előző két gárdánál: az alakulat ezredtulajdonosa András herceg volt egészen idén év elejéig, amikor minden, a királyi családban betöltött tisztségétől megfosztották a szexuális zaklatási botránya miatt.

A BBC szerint a kinevezések azért is fontosak, mert jövő júniusban lesz az első, III. Károly születésnapja alkalmából rendezett brit zászlós díszszemle, vagyis a Trooping the Colour. A rendezvényen több mint 1400 katona (köztük 200 lovas) és több száz zenész fog felvonulni, és

a menetet Károly király és Vilmos herceg fogják vezetni lóháton.

A mostani kinevezések fényében várhatóan Kamilla királyné és Katalin hercegné is katonai díszruhát öltenek majd a ceremónián. 

(Borítókép: Kamilla királyné 2019. október 22-én. Fotó: Finnbarr Webster – WPA Pool / Getty Images)