Macskáinknál karácsonykor karmolhat az ideg, de elkerülhető a fadöntögetés

GettyImages-617400026
2022.12.24. 20:12
Igazi rémálom lehet a macskatulajdonosok számára a karácsonyi időszak, kis kedvenceink ugyanis finoman szólva megkeseríthetik az ünnepi pillanatokat. De mit tehetünk a felborított karácsonyfák és a csomagolópapírtól agresszívvá váló macskáink ellen?

A karácsonyi időszak nemcsak számunkra, de háziállataink, főként a macskák számára is rendkívül stresszes lehet. Talán senkinek sem kell bemutatni a nyávogó kis kedvencekről készült videókat, amelyeken a csomagolópapírtól vagy éppen a karácsonyfán villózó fényektől, netán a himbálózó díszektől feszülnek be teljesen az állatok.

Ez ugyan a legtöbb ember számára viccesnek tűnhet a közösségi médiában megjelenő videók miatt, a a macskák és gazdáik már jóval kevésbé élik meg szórakozásnak ezt az időszakot. A hosszan tartó, kiélezett stresszhelyzet ugyanis nemcsak hogy könnyedén megkeserítheti a meghitt családi perceket, a kisállatok egészségére is rendkívül rossz hatással lehet.

A macska büntetésből való elzárása vagy a fától és a csomagoktól való elkergetése azonban nem megoldás.

Bár elsőre hatékony megoldásnak tűnhet, korántsem ajánlott elkergetni a macskákat a fától. Ez a stratégia ugyanis további konfliktust szülhet az állat gazdája és a macska között, ami további kötődési és viselkedési problémához vezethet

– mondta Sarah Wooten, a Pumpkin Pet Insurance állatorvosa a New York Postnak

A fennálló feszült helyzet további éleződésére azonban nemcsak az állattartók és családtagjaik fázhatnak rá, hanem a kis kedvencek egészsége is veszélybe kerülhet.

A macskák elijesztése félelmet és szorongást kelthet az állatokban, ami viselkedési vagy egészségügyi problémákhoz vezethet. A macskák például agresszívan fognak közeledni más emberek vagy háziállatok felé, és rosszabb esetben akár hasmenésük vagy hólyaggyulladásuk is lehet

– tette hozzá az állatorvos.

Ahelyett, hogy félelemkeltéssel próbálnánk befolyásolni a nyávogó négylábúak viselkedését, Wooten azt javasolja a macskatulajdonosoknak, hogy biztosítsanak egy alternatív helyet számukra, ahol a macskák eltölthetik az idejüket, és elfoglalhatják magukat a karácsonyi jövés-menés ideje alatt.

A macskák egyszerűen a megbízható gazdáikhoz fogják társítani a feszült helyzetet, ha elijeszteni vagy elkergetni próbáljuk őket a fa és a csomagok mellől, ezért ha ezeket a módszereket választjuk, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy tönkretesszük a kapcsolatot a macskánkkal, mint hogy megszüntetjük a problémát, és megmentjük a karácsonyt

– vélekedett a szakember.

Mindig legyen érdekesebb a karácsonyi dekorációnál

Mivel a macskák természetüktől fogva kíváncsiak, ezért ebben az időszakban a zörgő, csillogó-villogó díszek és csomagok érthetően vonzzák őket, így érdemes számukra hasonlóan figyelemfelkeltő játékot vagy elfoglaltságot találni, ami elveszi a szépen feldíszített fáról a reflektorfényt. Ez lehet egy új játék vagy egy macskamentás párna, melynek hatására a macska figyelme ténylegesen elterelődhet a karácsonyi forgatagról.

Ilyenkor, ha az új játékkal vagy egy számára kijelölt hellyel barátkozik a macska, mindig érdemes megdicsérni vagy megjutalmazni, ugyanis így sokkal gyorsabban és könnyebben rá lehet szoktatni arra, hogy a karácsonyfa pesztrálása helyett a saját kis helyén, a számára vásárolt játékokkal üsse el az időt, amíg a család az eszeveszett csomagolópapír-szaggatással vagy éppen a fa díszítésével van elfoglalva.

Hát nem érdemes elkerülni ezt? 

A legtöbb macska esetében azonban még ez sem bombabiztos megoldás arra, hogy egy óvatlan pillanatban ne kezdjen fára mászni vagy támadólag fellépni a csomagok bontogatásakor nagy hangzavart keltő zörgésre. Emiatt érdemes olyan helyre felállítani a fát és a különböző díszeket, ahol csak nehezen fér hozzá az állat. Ha lehetőség van rá, barikádozzuk el ezt a részt, a fát pedig mindig érdemes valahogyan rögzíteni, hogy ha a kis kedvencünk valahogyan mégis kijátssza a biztonsági rendszerünket, ne okozzon ünnepromboló galibát.

Ideges macskák, jól szórakozó emberek 

Természetesen az internet platformjain temérdek videó és kép található arról, hogy a macskák milyen rosszaságokat művelnek az ünnepi időszakban, ami ugyan tényleg szórakoztató lehet, személyesen talán senki sem szeretné megélni a faborogatást, a karácsonyi vacsora felfalását vagy éppen a csomagolópapírtól megőrülő macska karmolását és harapását.

A macskás videókat az internet széles körben való elterjedése óta ugyan továbbra is a legszórakoztatóbb tartalmak között tartják számon, a legtöbben vélhetően inkább elkerülnék, hogy a következő közösségimédia-sztár az ő cicájuk legyen a karácsonyi rendbontásával.

(Borítókép: Bill Clinton és Hillary Clinton Zokni nevű cicája 1993. december 21-én a Fehér Házban. Fotó: Smith Collection / Gado / Getty Images)