Csak egy maradhat, a malac!

GettyImages-1241894521
2022.12.31. 06:00

Szilveszterkor még azoknak is eszébe jutnak a babonák, a betartandó szabályok, akik egyébként nem hisznek az ilyen hiedelmekben. Miért eszünk malacot szilveszterkor, újévkor lencsét? Miért kell telerakni újévkor a kamrát, és megszegni a kenyeret? Miért nem szabad mosni, takarítani?

Óvakodjunk – na nem a törpétől, amit gyakran leadnak szilveszterkor a tévében – hanem az elsejei takarítástól, mosástól, szemét kiviteltől, ezek a munkák ugyanis elvihetik az újév szerencséjét. Ne legyen azonban rendetlenség sem, mert az zűrt okozhat az újévre.

Nagyon vigyázzunk, hogy ne betegedjünk le az újév első napjára, mert azt kockáztatjuk, hogy egész évben betegek leszünk, és főleg ne veszekedjünk arról, hogy betegek vagyunk-e vagy sem, mert a vitázó féllel egész évben mérges lehet a viszonyunk.  

Január 1-jén szinte minden családban esznek lencsét ilyen vagy olyan formában, a néphit szerint ugyanis fogyasztása szerencsét hozhat az újévre. A babona szerint a lencse minden egyes szeme pénzt szimbolizál, ezért minél többet fogyaszt valaki belőle az újév napján, annál vagyonosabb lesz. Az elsejei cselekedetek jelképezik az egész éves tetteket, ha valaki sok pénzt hozó ételt eszik, egész évben számíthat a vagyonra, állítólag a lencse helyettesíthető babbal, rizzsel, más apró szemű étellel is.

Malacot is szerencsehozó tulajdonsága miatt eszünk, a röfi ugyanis orrával előre kitúrja a szerencsét, ezért sült malacot, virslit „kell” magunkhoz vennünk szilveszterkor. A csirkét és a tyúkot viszont kerüljük, mert elkaparják a szerencsét, a pulyka veszekedést, viszályt hozna a házra, a hal pedig elúsztatja a mázlit. Úgyhogy egy helyes út van, és az a malacé. 

Sós rágcsának általában pogácsát sütünk, ennek is megvan a maga hagyománya: bizonyos vidékeken egy-egy pogácsába pénzt rejtettek, arra, aki ezt megtalálta és nem tört bele a foga, a következő évben nagy szerencse várhatott. De csak ha a pogácsák elfogytak az óévben. 

A desszerteket illetően a rétes a legajánlatosabb, mert minél hosszabb, annál tovább tart majd boldog életünk. A gyümölcsöző újévi munkához pedig mit kell enni? Sok gyümölcsöt, hát persze! 

Január 1-jére ajánlatos telerakni a kamrát is, a félig üres só- és cukortartókat teletölteni, különben éhezünk az év többi napján. De ugyanilyen éhkopp várhat ránk, ha nem szegünk meg egy kenyeret újévre. Tesztelje velünk, mennyit tud az újévi babonákról!

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Matthias Bei / dpa / Getty Images)