A tarantulák anyja, aki milliókat költött pókokra

shutterstock 1688346439
2023.01.07. 09:57
Fiona Evans a koronavírus-járvány miatti hosszú bezártság ideje alatt kezdett érdeklődni az egzotikus állatok, köztük a pókok, a skorpiók és a kígyók iránt. A fiatal lány a közösségi oldalain mutatja be, milyen érzés egy fedél alatt élni velük.

A 30 éves cardiffi Fiona Evans ugyan biztosítási ügynökként dolgozik, az ügyfelei közül valószínűleg nem sokan hinnék el azt, hogy a hobbija az egzotikus állatok tartása. Többek között kígyókkal, skorpiókkal, gyíkokkal, bogarakkal és százlábúakkal él együtt. Mint arról a Daily Mailnek beszámolt, akkor vágott bele a gyűjtésükbe, amikor két évvel ezelőtt a járvány idején elszigetelődött, és a YouTube-ot böngészve töltötte napjait. Azóta már több száz pókot, köztük hetven tarantulát vásárolt, amelyek idén már háromszáz petét raktak le. Fura hobbiját a közösségi oldalain keresztül is igyekszik bemutatni, hogy kedvet hozzon az érdeklődőknek ahhoz, hogy kutya vagy macska helyett más állatot tartsanak otthon. 

Egész életemben érdekeltek a tarantulák, de csak a világjárvány idején kezdtem el komolyabban utánajárni mindennek, és egészen beszippantott. Gondolj arra, mit érzel, amikor meglátsz egy kutyát, én is így érzem magam, amikor meglátom a tarantulámat, annyira szeretem őket

– fejtette ki a tarantulák ősanyjának is nevezett Evans.

Nem minden fenékig tejfel 

Fiona Evans mindamellett, hogy megmutatja, milyen egy fedél alatt élni ennyi egzotikus állattal, igyekszik felhívni a figyelmet a póktartás árnyoldalaira is, amiből van bőven. Mint azt megjegyezte, néha még neki is tanulnia kell a saját hibájából. A múlt hónapban például nem megfelelően emelt ki a terráriumból egy petezsákot, ami kiszakadt, így mindenhol pókok voltak.

Nem hittem volna, hogy ki tudnak jutni az elkerített területükről, de igen. Egy nap bejöttem a szobába, túlságosan kilógott a petezsák teteje, ezért kiemeltem, és azt hittem, ennyi volt. Fél órával később bejött a vőlegényem, és megkérdezte, mi van a plafonon, szó szerint mindenhol ott voltak. Úgy voltam vele, hogy: 'Na igen, az egész tetőm pókokból áll'. Egy órába telt, mire leszedtem őket

– mondta, hozzátéve, hetekig kereste az elszabadult pókokat. 

Ahogy felidézte, egy nap, amikor a barátaival együtt elment egy előadásra, a táskáján fedezett fel egyet. Bár kezdetben nem tudta, mit csináljon, végül az autójában talált egy ivókulacsot, amibe bele tudta tenni. Bevallása szerint eddig több mint ötezer fontot, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 2,2 millió forintot költött tarantulákra, illetve a fenntartásukra. 

Nem mindegy a méret 

A tarantulák ára aszerint változik, hogy milyen fajtájú vagy méretű állatot szeretne valaki vásárolni. Néhány ezer forintba, de akár több százezerbe is kerülhet, ha valaki pókvásárlásra adja a fejét, és egy különlegesebb fajtájú nyolclábút szemel ki. A Fiona Evans birtokában lévő pókok közül a legmérgesebb a Stromatopelma calceatum, amelyet Rosának nevezett el. A mérge akár megölhet egy macskát, kutyát vagy egy kisebb gyereket is. 

Elmondása szerint háziállatai közül a kedvence a Nyx nevezetű fehértérdű madárpók, amelyet egyik barátjától kapott ajándékba. Az állat régóta szerepelt a bakancslistáján, mivel úgy tartja, hogy remek személyiségük van. Evans a YouTube-oldalán oktató jelleggel mutatja be, mit kell tudnia annak, aki egy egzotikus állatot szeretne az otthonába fogadni. 

Soha nem fog senki rajtakapni azon, hogy a pókjaimat a fejemre teszem vagy épp a számból másznak ki. Ők a gyerekeim

– jelentette ki Evans.

(Borítókép: Shutterstock)