Genetikai hiba miatt halhattak meg ilyen fiatalon Elvis Presley rokonai

GettyImages-517212648
2023.01.13. 16:03
Egyes feltételezések szerint hibás géneknek köszönhető, hogy Elvis Presley családjában ilyen sokan haltak meg eddig fiatalkorukban.

A rock ’n’ roll nagyágyújának egyetlen gyermeke, az 54 éves Lisa Marie Presley csütörtökön hunyt el szívmegállás következtében, ami családjában egyáltalán nem új keletű probléma. A 42 éves korában meghalt Elvis Presley halálát szintén ez okozta, ahogy édesanyja, a 46 éves Gladys is szívproblémák, pontosabban szívelégtelenség miatt hunyt el. Sőt Gladys Presley-nek három testvére volt, akik mind a negyvenes éveikben haltak meg szívelégtelenségben vagy különböző tüdőproblémák következtében.

Egy nemrég megjelent életrajzi könyvben (Elvis: Destined to Die Young) az író, Sally Hoedel azt fejtegeti, hogy Elvis Presley, illetve édesanyja és nagybátyjai halálát valószínűleg egy genetikai hiba okozhatta, ami arra vezethető vissza, hogy az énekes anyai nagyszülei első unokatestvérek voltak. Hoedel szerint Elvis családjában a korai haláleseteket az alfa–1-antitripszin-hiány okozta, ami egy olyan genetikai rendellenesség, amely közvetve vezet a tüdő és a máj károsodásához, illetve egyéb szövődményekhez.

Tudjuk, hogy Elvis hordozta ezt magában, mivel a halála után kiderült, hogy alfa–1-antitripszin-hiánya volt, amit valahonnan örökölnie kellett

– fejtette ki az író.

Mint Hoefel megjegyezte, ha a probléma gyökerét akarjuk keresni, akkor Presley nagymamájáig, Doll Mansellig kell visszamennünk az időben, aki évtizedeken át tuberkolózisban szenvedett. Az író elmondása szerint ugyanakkor ez téves diagnózis volt, mivel valójában egy genetikai rendellenesség okozott gondot. 

Amikor Mansell hozzáment első unokatestvéréhez – ez a régebbi időkben nem volt szokatlan –, és gyermekei születtek, az súlyosbíthatta a már hordozott genetikai rendellenességét, és átörökíthette a gyermekeire. Gladys valószínűleg két sérült gént és a betegség egy súlyosabb változatát örökölte

– tette hozzá, kiemelve, Presley-ék mindig titkolóztak egészségi állapotukat illetően, de sikerült interjút készítenie Nancy Clarke-kal, Gladys egykori kardiológusának lányával, aki elmondta: 

Mielőtt az apja meghalt, azt mondta, hogy Gladys halálának miértjét sosem tudta igazán megfejteni. Bár akkor úgy gondolta, hepatitiszről lehet szó, nem az volt, és egyszerűen nem tudott rájönni, mi lehet a gond. Minden Gladys szüleire vezethető vissza.

(Borítókép: Elvis Presley a szüleivel. Fotó: Bettmann / Getty Images)