Meghalt a világ legidősebb embere

337A4LK-highres
2023.01.18. 06:07

„Nagyon szomorúak vagyunk, de ő a szeretett testvéréhez kívánt jutni. Számára megváltás volt” – mondta.

Polgári nevén Lucile Randon 1904. február 11-én született a franciaországi Alésben egy hugenotta családban. Túlélte a spanyolnáthát és két világháborút. Az André nővér nevet 1944-ben vette fel bátyja nyomán, amikor csatlakozott a katolikus Szeretet Leányai Páli Szent Vincéről Nevezett Irgalmas Nővérek Társulatához. Három évtizeden át dolgozott Vichy városának egyik kórházában árvákat és idős embereket ápolva.

A 110 éven felüli embereket számontartó kaliforniai szervezet, a Gerontoloy Research Group (GRG) szerint a világ legidősebb embere volt a japán Tanaka Kane tavaly áprilisi halálát követően. Röviddel 117. születésnapja előtt André nővér megfertőződött koronavírussal, de átvészelte a kórt.

A 118 éves André nővér elmondta, mi a hosszú élet titka

A korábbi rekorder, a 119 éves japán Kane Tanaka 2022 áprilisában halt meg, ezután lett a francia André nővér hivatalosan a világ legidősebb embere. A 118 esztendős apáca a hosszú élet titkát is felfedte, a két világháborút és a Covid-fertőzést is túlélő André naponta egy pohár borral tartotta magát formában.

André nővér fiatal korában tanárnőként dolgozott, a második világháború alatt pedig gyerekekre vigyázott. A ma ismert nevét 1944-ben kapta, amikor is apácának állt, a háborút követően pedig 28 éven keresztül árvákkal és idősebb emberekkel dolgozott. 2021-ben akkor került a média reflektorfényébe, amikor 116 évesen átesett a koronavíruson, amellyel a legidősebb ember lett, aki túlélte a megbetegedést, emellett pedig még egy korrekordot tart, ő a legidősebb apáca is a világon. 

(Borítókép: André növér, Lucile Randon 2021. február 10-én. Fotó:  NICOLAS TUCAT / AFP)