Emilia Clarke: a Sárkányok háza nekem olyan, mint egy kínos osztálytalálkozó

GettyImages-1035177920
2023.01.21. 18:07 Módosítva: 2023.01.21. 18:07
Miközben rekordot rekordra halmoz az HBO új sikersztorija – a Sárkányok háza –, a Trónok harca egykori színésznőjénél kimaradt az új sorozat a kötelező esti filmmaratonból. Emilia Clarke valószínűleg egyhamar nem fog még csak nézőként sem elmélyülni Targaryen-ház életében, ehelyett inkább csak próbálja „elkerülni” a sorozatot.

A Trónok harca karakteresen határozta meg a 2010-es évek televíziózásának világát. Az HBO zászlóshajója számtalan rekordot döntött meg, és rengeteg színészt indított el a szupersztár státuszba, köztük Emilia Clarke-ot is, aki Daenerys Targaryen karaktereként, a „Sárkányok anyjaként” vált a sorozat egyik legjelentősebb személyévé.

A nagy sikerű sorozat előzménytörténeteként a Targaryen-ház történetéről szóló Sárkányok háza 2022-ben indult útnak, sikert sikerre halmozott, és az év egyik legnagyobb durranásaként próbálta felvenni ott a fonalat, ahol azt 2019-ben a Trónok harca letette.

Nem olyan egyszerű elengedni a szerepet

Óhatatlanul is felmerült a kérdés, hogy a Sárkányok anyjának mi is a véleménye a Targaryen-ház előzménytörténetéről – Emilia Clarke reakciója azonban mindenkit meglepett. Egy interjúban a Variety magazinnál elmondta: nemcsak hogy nem látta még a sorozatot, de esze ágában sincs megnézni. Ennek azonban semmi köze a minőséghez, csupán egyszerűen szokatlan számára a helyzet, és nem tud mit kezdeni az új sorozattal. 

Nagyon furcsa. Igazán boldog vagyok, hogy összejött nekik, alig férek a bőrömbe, látva a sok díjat... mégis képtelen vagyok rá. Tényleg furcsa. Érthetetlen. Picit olyan, mintha valaki azt mondaná nekem, hogy »van kedved részt venni azon az osztálytalálkozón, amelyik nem is a te évfolyamod volt? Szeretnél elmenni rá?« Valahogy így érzek. Inkább csak elkerülöm.

Ahogy a The Rolling Stone cikkében olvasható, a színésznő életét leírhatatlan mértékben befolyásolta a Sárkányok anyjának szerepe. Emilia Clarke így fogalmazott Trónok harcabeli karakteréről, Daenerys Targaryenről: 

Ezé a nőé az egész szívem. A sárkányok tüzének lángjaiban izzadtam, könnyeket hullattam mindazokért, kik korán elhagyták családunkat, szárazra facsartam az elmém...

Miközben a Sárkányok háza gőzerővel halad elődje nyomában, Emilia Clarke sem vesztegeti idejét. A Sundance Fesztiválon debütált új filmjével, melyben egy egészen más típusú szerepbe bújhatott a fantasy világához képest. 

(Borítókép. Emilia Clarke a 70. Emmy-díj-átadón 2018. szeptember 17-én. Fotó: Matt Winkelmeyer / Getty Images)