Kirúgták a Panterát a fellépők közül a német fesztivál szervezői

GettyImages-1186651417
2023.01.24. 05:36
Nem léphet fel a Pantera a német Rock am Ring és Rock im Park fesztiválokon – közölték a szervezők hétfőn, azt követően, hogy a heavy metal banda szerepeltetését sokan ellenezték az énekesük évekkel ezelőtt tett rasszista megnyilvánulásai miatt.

A művészekkel, partnerekkel és a rajongókkal folytatott intenzív megbeszélések után úgy döntöttek a szervezők, hogy a német Rock am Ring és a Rock im Park testvérfesztiválok korábban bejelentett fellépői közül kiveszik a Pantera zenekart – írja a Bild. Mindezt hétfőn este közölték a közösségi médiában. A heavy metal együttes már a június eleji nürnbergi, illetve nürburgringi testvérfesztiválok honlapján található line-upról is lekerült. 

A történtek előzménye, hogy az elmúlt hetekben erős kritikákat váltott ki a Pantera szerepeltetése az ikerrendezvényeken. Az amerikai zenekar énekese, Phil Anselmo ugyanis 2016-ban rasszista megnyilvánulásokat eresztett meg a színpadon, Hitler-karlendítést mutatva. Az erről készült videó bejárta az internetet, amiért Anselmo később ugyan bocsánatot kért, de úgy tűnik, ezt nem mindenki tartja őszintének, illetve elégségesnek. 

Esélyt akartak adni a Panterának

A szervezők a metálbanda énekesének bocsánatkérésére hivatkozva kezdetben ragaszkodtak a Pantera fellépéséhez.

Úgy döntöttünk, hogy esélyt adunk a Pantera zenekarnak, ezzel teljesítve számtalan rockrajongó álmát, hogy élőben láthassák őket újra

– közölték két héttel ezelőtt.

A vitában a Toten Hosen is részt vett, undorítónak és gusztustalannak nevezve a Pantera énekesének náci tisztelgését a korábbi videóban. Nyilvános bejegyzésükben azt írták, bár végső soron nincs befolyásuk a testvérfesztiválok line-upjára, bíznak abban, hogy a programszervezők minden fellépőt alaposan ellenőrizzenek, illeszkedik-e a fesztivál környezetébe és összeegyeztethető-e annak szellemiségével.

Ez a múltban jól működött, és feltételezzük, hogy ezt a különleges esetet is részletesen megvizsgálják, szükség esetén levonva a konzekvenciákat

– tették hozzá, többek közt azt is leszögezve: bár soha nem találkoztak a Pantera frontemberével, kérdéseket vet fel, hogy a korábbi viselkedése miatt tett bocsánatkérése vajon mennyire őszinte. 

A Toten Hosen reakcióját sok rajongó a Pantera múltjának bagatellizálásaként értékelte és masszívan kritizálta emiatt a német zenekart. Úgy tűnik azonban, hogy a szervezők végül az ő véleményüket osztva tették le a voksukat, eltávolítva a Panterát a fellépők közül. 

A Szigeten is történt hasonló

Tavaly augusztusban a Sziget Fesztiválon is kizártak egy csapatot, miután a formáció tagjai Izrael-ellenes feliratot festettek a rendezvény helyszínén egy izraeli zászlóra. A spanyol Tribade rapbandáról van szó, akiket tettük után a jövőben nem látnak szívesen a rendezvényen. A tagok ellen a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést is tett gyűlöletkeltés miatt.

Budapestre májusban érkezik a csapat

A Pantera tavasszal kezdi meg európai turnéját, melynek keretében 25 év után a magyar fővárosba is ellátogatnak: a Barba Negrában állnak színpadra május 30-án. 

Az amerikai zenekart minden idők egyik legnagyobb metálbandájaként tartják számon. Az eredetileg Philip Anselmo énekesből, Dimebag Darrell (Darrell Lance Abbott) gitárosból, testvéréből, Vinnie Paul Abbott dobosból és Rex Brown basszusgitárosból álló csapat az 1990-es években számos arany- és platinalemezzel, telt házas turnékkal és négy Grammy-jelölésével nagy sikereket ért el világszerte.

A texasi banda az Abbott-fivérek halála után (Darellt koncert közben lőtték le 2004-ben, Vinnie Paul pedig 2018-ban hunyt el Las Vegasban) is még sok zenészt inspirál, a zenekar felélesztése pedig a metaltörténelem egyik legjobban várt újrakezdésének számít. A Pantera két eredeti tagja, Phil Anselmo (ének) és Rex Brown (basszusgitár) mellé régi barátok, Zakk Wylde gitáron (Ozzy Osbourne, Black Label Society) és Charlie Benante dobon (Anthrax) csatlakozott – a Live Nation közleménye szerint ebben a felállásban érkeznek idén Európába. 

(Borítókép: Getty Images)