18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kiengedték a börtönből a fiatal lányokat megerőszakoló rocksztárt

2023.02.03. 17:22

A 78 éves rocksztár a vád szerint három iskoláskorú kislány ellen követett el szexuális bűncselekményt 1975 és 1980 között. Gary Glitter ellen gyermekek elleni nemi erőszak többrendbeli kísérlete, valamint tényleges nemi erőszak miatt emeltek vádat. A londoni Southwark kerület koronabíróságának esküdtszéke 2015-ben mondta ki bűnösnek az énekest, akit akkor tizenhat év szabadságvesztésre ítéltek.

Gary Glitter – akinek Paul Francis Gadd az eredeti neve – 1977-ben előbb pezsgővel leitatott egy 12 éves lányt, majd közösült is vele. Egy másik áldozata nyolcéves volt, amikor 1975-ben megpróbálta megerőszakolni. Az énekes a per alatt végig tagadta a bűncselekmények elkövetését, és azzal vádolta egykori áldozatait, hogy kitalálták a szexuális támadásokról szóló történeteket.

Többször volt már börtönben kiskorúak zaklatása miatt

Gary Glitter azonban már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt. Vietnámban 2006-ban három év börtönre ítélték azzal a váddal, hogy ottani villájában, illetve egy szállodában két 11 éves kislánnyal szexelt. A rocksztárt 1998-ban egy brit számítógép-áruházban is őrizetbe vették, miután javításra bevitte a computerét, és az áruház technikusai

több ezer, gyermekekről készült pornográf fotót találtak a gépen.

Glittert annak idején fél év börtönre ítélték, de ebből végül csak két hónapot ült le. 2012-ben került újra rácsok mögé gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények gyanújával. Az ellene indított eljárás annak a nyomozásnak a része volt, amelyet a Scotland Yard a BBC brit közszolgálati médiatársaságnál akkoriban kirobbant súlyos pedofilbotrány ügyében kezdett.

A vizsgálat előzményeként kiderült, hogy a BBC egyik műsorvezetője, a 2011 októberében 84 éves korában elhunyt Jimmy Savile – aki gyermekműsorokat is vezetett – évtizedeken keresztül zaklatott kiskorú lányokat és fiúkat. A Savile-ügy vizsgálata alatt került a hatóságok látókörébe Gary Glitter is, miután egy tanú elmondta, hogy látta, amint Glitter egy iskoláskorú lánnyal létesít szexuális kapcsolatot Savile öltözőjében.

Rendőri felügyelet alatt marad

A pénteken bejelentett szabadlábra helyezés után a londoni igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Gary Glitter ezután is szoros rendőri felügyelet alatt marad. A BBC úgy értesült, hogy 

a rockénekesnek állandóan elektronikus nyomkövetőt kell hordania.

A szexuális bűncselekményekért elítélteknek az angol-walesi törvények alapján hatósági engedélyt kell kérniük, ha külföldre akarnak utazni, nem találkozhatnak felügyelet nélkül gyermekekkel, és az internethasználatukat is korlátozhatja a rendőrség.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.