Az iPhone és az iPad tervezője álmodta meg III. Károly koronázási jelvényét is

GettyImages-1243136994
2023.02.11. 09:38
Igazi sikerkovács alkotta meg III. Károly koronázási jelvényét, a jelképet ugyanis az Apple slágertermékeit, az iPhone-t és az iPad-et megálmodó tervező, Sir Jonathan Ive készített.

Ahogyan arról az Index is több alkalommal beszámolt, május 6-án szombaton, ünnepélyes keretek között koronázzák meg a II. Erzsébet halála után trónra lépő fiát, III. Károlyt. Az újdonsült király már 74 éves múlt, így az angol–brit monarchia évezredes történetében ő lesz az eddigi legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.

A koronázás napján legalább annyi embert fog majd az utcákra vonzani, mint II. Erzsébet gyémánt jubileuma, vagy temetése, ehhez mérten a Westminster-apátságban történő koronázás minden apró részletéért a legjobb emberek felelnek. 

Igaz ez a koronázási ékszerekre és királyi jelképekre is, ugyanis

Igaz ez a koronázási ékszerekre és királyi jelképekre is, ugyanis

III. Károly koronázási jelvényét az a Sir Jonathan „John” Ive tervezte, aki korábban az Apple slágertermékeit, az iPhone-t és az iPad-et is megálmodta.

A Buckingham-palota által szombaton nyilvánosságra hozott koronázási jelvény fő motívuma az Egyesült Királyság országait jelképező virágok és növények – az angol rózsa, a skót bogáncsvirág, a walesi nárcisz és az Ír-sziget védőszentje, Szent Patrik hittérítő tevékenységéhez kötődő háromlevelű lóhere – melyek együttese kiadja Szent Eduárd koronájának stilizált formáját.

Nagy megtiszteltetés, hogy hozzájárulhatok ehhez a figyelemre méltó nemzeti eseményhez, csapatunk nagyon büszke erre a munkára. A dizájnt III. Károly király a Föld és a természet iránti szeretete és mély aggodalma ihlette. A jelkép a tavasz boldog optimizmusáról szól, és az Egyesült Királyság egy új korszakának kezdetét ünnepli. E természetes formák szelíd szerénysége egy olyan emblémát alkot, amely elismeri ennek az alkalomnak az örömteli és mély jelentőségét

– mondta Sir John Ive a Derby Telegraphnak.

A brit uralkodó májusi koronázását nagyszabású koncerttel egybekötött háromnapos ünnepségsorozat kíséri. Emellett a rendezvények központi elemei közé tartozik majd a Nagy Koronázási Ebédek elnevezésű hatalmas össznépi utcabálsorozat, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.

Mindenki rendesen meg is tudja majd ünnepelni az új királyt, ugyanis május 8-ára, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszüneti napot hirdetett, a Buckingham-palota szerint ez a nap jótékonykodásé és a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz.

(Borítókép: III. Károly. Fotó: Victoria Jones - WPA Pool / Getty Images)