Annyi kokaint használt egy férfi, hogy el kellett távolítani az orrát

2023.03.09. 12:50
Orrprotézissel él egy brit férfi, akinek a túlzott kokainfogyasztás tette tönkre a szaglószervét. Az orvosok figyelmeztetnek, elég pár alkalommal használni az erős drogból, utána már kezd elhalni az orr szerkezete.

A 49 éves Frasier korábban teljesen elszigetelve élt a társadalomtól, mivel buzgó kokainhasználóként orra oly mértékben deformálódott, hogy nem mert emberek előtt mutatkozni. Végül orvoshoz fordult, akitől orrprotézist kapott.

A skóciai Lanarkshire orvosai elmondták, egyre több olyan emberen kell helyreállító műtétet végezniük, akiknek az orrukon belélegzett szerek károsították szaglószervüket. Hozzátették, a szerek az orrsövényt károsítják (az orr belsejében lévő porcot és csontot), ami tönkreteszi az egész orrszerkezetet. Emiatt a pácienseknek gyakran el kell távolítaniuk az orrukat, és protézist kell felszereltetniük.

Borzalmas érzés volt, amikor az orvosok azt mondták, elvesztem az orromat, de szerencsére rögtön megnyugtattak, hogy képesek lesznek újraépíteni azt

– mondta Fraiser a Daily Starnak, és hozzátette, szeretné, ha mások is tisztában lennének a droghasználat veszélyeivel.

 A kokain szippantása nemcsak az orrt, hanem az egész szervezetet is károsíthatja

– tette hozzá.

A műtétet végző orvos elmondta, a kokain előállításakor bizonyos típusú savakat kevernek az összetevők közé, amelyek a kokainszippantáskor nagyon erősen összehúzzák az ereket, az orrsövény pedig nagyon érzékeny a csökkent véráramlásra.

Pár alkalom után már elkezd elhalni az orr szerkezete

– emelte ki az orvos a kokainhasználattal kapcsolatban.

Fraiser elmondta, szerencsés, hogy még időben orvoshoz fordult, és így orrát újra tudták építeni, mert rosszabb esetben most egy levehető műorral kéne együtt élnie.