Lesz helye a szövegelésnek is a Szigeten, Macklemore és Lorde is fellép

GettyImages-585136780
2023.03.14. 10:23
Bejelentette idei utolsó, eddig le nem leplezett headlinereit a Sziget, Macklemore, Lorde és a Mumford & Sons is Budapestre érkezik augusztusban. A világsztárok mellett a fesztiválon idén ismét újraéled az Art Of Freedom, színesítve a Sziget látványvilágát, a szervezők pedig több fronton is hadat üzentek a tavalyi, szokatlan szárazság okozta porfelhőnek is.

Bejelentette utolsó sztárfellépőit a Sziget, Macklemore és Lorde is csatlakozott a sztárfellépők sorához – árulta el kedden a fesztivál fő szervezője, Kádár Tamás.

A bejelentett előadók mellett visszatér a Szigetre az Art of Freedom, melynek célja, hogy feltűnő, elgondolkodtató, olykor lenyűgöző alkotások, térinstallációk vizuális erejével színesítse a Szabadság Szigetének változatos világát.

Teljesen megújulnak a higiéniai blokkok, szinte az összes mobil wc eltűnik a Szigetről, a helyüket konténeres angol wc-blokkok veszik át.

Kádár Tamás főszervező emellett kiemelte, a porral szemben is felveszik a kesztyűt ebben az évben az önfeledt szórakozás érdekében.

Tavaly sokat küzdöttünk a szokatlan szárazság miatti szálló porral, idén azonban több fronton is teszünk azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Egyrészt már tavaly év végén »visszazöldítettük« a Szigetet, ezzel eltüntetve a kiszáradás okozta hiányosságokat a füves talajon. A Fővárosi Önkormányzattal és Óbuda Önkormányzatával közösen dolgozunk azon, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő, és szárazság esetén folyamatosan tudjuk biztosítani a Duna vizével a locsolást. Mindemellett egy új pormentesítő kezelést alkalmazunk a fesztivál teljes területén, melynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon – ezzel megakadályozva, hogy por kerüljön a levegőbe

– ecsetelte. 

Kádár Tamás hozzátette, végre teljes a headlinerek listája is, így elkezdik a napijegyek értékesítését is. 

A már korábban bejelentett nagyszínpados headlinerek – mint Billie Eilish, David Guetta, Florence + the Machine és az Imagine Dragons – mellé a napokban csatlakozott a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore, valamint érkezett további több mint 30 nemzetközi fellépő is különböző színpadokra.

A Mumford & Sons, akik legutóbb 2018-ban, telt házas napon jártak a Szigeten, a rajongókat hatalmas lázba hozva.

Mellettük talán még nagyobb durranás, hogy a fesztivál szervezői Budapestre csábították az ebben a hónapban új szólólemezt kiadó Macklemore-t is. Az amerikai rapper legutóbb 2019-ben járt a Szigeten, így ismerősként tér vissza a magyar fővárosba. 

Nem úgy, mint a ma bejelentett harmadik headliner Lorde, akinek Royals című dala egyből a Billboard Hot 100 élére ugrott, ezzel ő lett a Billboard Hot 100 legfiatalabb listavezetője. A kislemez két Grammyt is megért, első lemeze pedig több mint 1 millió példányban kelt el – második hanganyaga szintén a Billboard élén landolt. 2021-ben jött elő harmadik lemeze, melyet idén világ körüli turnén mutat be. Az új-zélandi énekesnő Magyarországon először lesz látható, mégpedig a Szigeten, idén augusztusban.

A hiphopvonalat is erősíti a mostani bejelentés, a tavaly a fellépést lemondó Young Lean ezúttal már biztosan ott lesz a Szigeten. Emelett tavaly év végén megjelent legújabb, sorban a harmadik lemezével érkezik az angol hiphop egyik fénylő csillaga, Loyle Carner. Lazza, Bizzey, Josman, Mezzosangue és Call Me Karizma is erősíti az európai hiphopfelhozatalt az idei fesztiválon.

Új albummal jön szintén sokak nagy kedvence, Caroline Polachek. Friss hanganyagát dicsérően fogadta a nemzetközi sajtó: „eleven példa arra, hogy mi történik, amikor a pop megpróbálja túllépni saját határait” – írták róla.

Élő show-val jön Elton John nagy kedvence, SG Lewis, és itt lesz az az előadó, akit a The New York Times a „gitárzene világának egyik legfrappánsabb és legizgalmasabb énekes-dalszerzőjeként” említ, azaz girl in red, aki Billie Eilish előtt lép majd fel, és érdekesség, hogy producere nem más, mint Billie testvére, Finneas.

Több kedvelt nemzetközi „party brand” is ismétel, illetve bemutatkozik az idei Szigeten. A Q-dance már tavaly is nagy sikert aratott. A tánczene keményebb stílusaira, főleg a hardstyle-ra és a hard trance-re összpontosító programsorozat így idén is ott lesz a fesztiválon.

Először csatlakozik a Szigethez az Awakenings. A technópartikat és fesztiválokat szervező holland csapat nevéhez fűződik például a világ legnagyobb technórendezvénye, az Awakenings Summer Festival. „Az univerzum legnagyobb Drum&Bass and Dubstep partijaként” elhíresült Rampage szintén helyet kap az idei augusztusi bulifolyamban, és ugyanazon a napon mutatkozik be a Next Level. És a house területén már ismert előadók és feltörekvő tehetségek terepe lesz a Szigeten is a Higher Ground, melynek egyedülálló hangzásvilágában a dallamos deep house-tól a tech house-ig, a lo-fitől az afrotöltetű house-ig mindent megtalálhatunk.

És íme a most bejelentett nevek teljes listája:

Lorde, Macklemore, Mumford & Sons, Bonobo, Tale Of Us, girl in red, Yung Lean, Caroline Polachek, Loyle Carner, Arlo Parks, Jeff Mills, AJR, Sleaford Mods, Ben Böhmer live, SG Lewis, Mochakk, Reinier Zonneveld Live, TroyBoi, Giant Rooks, Lazza, I Hate Models, 999999999, Confidence Man, The Aces, Son Mieux, Acid Arab, DJ Tennis, Shlømo, Herrensauna XXL, Anetha, TxC, Bizzey, Josman, Mezzosangue, Call Me Karizma, Lucie Antunes, Coloray, Vinicio Capossela, anna RF, Queralt Lahoz, The Haunted Youth, 47Ter, Leyo, Stain The Canvas, M. Byrd, LASS, Al-Qasar, Awir Leon, Damien.

(Borítókép: Macklemore 2016. augusztus 2-án. Fotó: Glenn Hunt / Getty Images)