Galambos Lajos levelet írt Novák Katalinnak, visszaküldi állami kitüntetéseit

BP-nek-2020-6
2023.03.16. 15:30
Hamarosan, úgy néz ki, kénytelen lesz börtönbe vonulni Galambos Lajos, aki végső elkeseredettségében úgy döntött, visszaadja a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és lovagkeresztjét, amiről levélben tájékoztatta Novák Katalin köztársasági elnököt. A zenész abban bízik, hogy ezzel bizonyítani tudja igazát, de ha mégsem, akkor nem szeretne szégyent hozni erre az elismerésre.

Amint arról már korábban beszámoltunk, szombaton Tatabányán adott nőnapi koncertet Galambos Lajos. Az energialopás és vesztegetés miatt elítélt zenészre három és fél éves börtönbüntetés vár Kecskeméten, ám megromlott egészségügyi állapotára hivatkozva nem vonult be február 15-én, hanem halasztást kért, ezt azonban elutasította a bíróság. Galambos Lajos és ügyvédje fellebbezett a döntés ellen, az azonban nem halasztható hatályú, így bármikor megjöhet a behívója a zenésznek. 

A zenész szombati koncertje után bejelentette, lemondja további fellépéseit, és egy időre visszavonul a színpadtól. Ami azonban ennél is meglepőbb, hogy elkeseredettségében minden létező kitüntetését és díját, címét visszaadja. Rögtön a két legnagyobb elismerésével kezdi: visszaküldi a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és lovagkeresztjét – értesült a Blikk.

„Sokan irigylik tőlem ezt a két, igencsak magas állami kitüntetést, bár számomra a kisebb elismerések ugyanolyan megtisztelők. Ezek fényét nem kívánom csorbítani a velem kapcsolatos ügy méltatlan lezárásával” – magyarázta a muzsikus, aki azt is elárulta a lapnak, mi indokolja még döntését.

Abban a reményben szolgáltatom vissza ezeket a kitüntetéseket, hogy be tudom bizonyítani az igazamat, hiszen a bíróságon kívül senki sem állította, hogy áramot vagy vizet loptam volna, egyetlen tanú sem! Március 15-én, eme jeles napon döntöttem úgy, visszaadok mindent, de őszintén bízom abban, hogy az ügyem lezárta után ezek visszajutnak majd hozzám. Merthogy én ugyanaz a Galambos Lajos vagyok, aki 2001 augusztusában Mádl Ferenctől és Orbán Viktortól, 2006 márciusában pedig Sólyom Lászlótól és Gyurcsány Ferenctől átvehettem ezeket a kitüntetéseket.

Lajcsi a borítékot kézzel írta meg, a feladóhoz a nevén és a címén kívül odarajzolt néhány hangjegyet, valamint odaírta: „Szervusz, itt a Dáridó”. A levelében ez áll:

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony, kedves Novák Katalin!

Mint talán Ön előtt is ismert, 2 alkalommal kaptam a Magyar Köztársaság elnökétől elismerő kitüntetést, 2001. augusztus 20-án Mádl Ferenctől és Orbán Viktortól a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét 2001/51-es sorszámmal, míg 2006. március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2006/17-es sorszámmal Sólyom Lászlótól és Gyurcsány Ferenctől vehettem át a Parlamentben.

Mindkét kitüntetés óriási megtiszteltetés volt számomra, és az is, hogy 2 különböző kormánytól vehettem át azt a kitüntetést, melyhez az általam igen tisztelt és nagyra becsült közönségem, a műsoraim, a munkásságommal kapcsolatos eredményeim juttattak, a zenei és politikai függetlenségemet is bizonyítva.

Az elmúlt közel 8 évben számos meghurcolás és megpróbáltatás ért, amelyet nehezen dolgozok fel, és jelentősen megviselte egészségi állapotomat is. A velem kapcsolatos jogerős bírósági döntéssel, amely elmarasztal, vitatkozni nem tudok, de számomra elfogadhatatlan, és hiszek benne, hogy be tudom bizonyítani az igazamat.

Annak érdekében, hogy ennek a díjnak a fényét és a méltóságát ne árnyékolja be a személyem és a velem kapcsolatos ügy, és más kitüntetéssel jutalmazottakat ne érjen kellemetlenül, úgy döntöttem, hogy annak ellenére hogy nem tartom magam méltatlannak a díjakra, a mai nappal mindkét komoly és zenei munkásságom szempontjából is, valamint a teljes életművem szempontjából is fontos díjról lemondok, és visszaadom tisztelettel a Köztársasági Elnök Asszonynak.

Egyéb díjaimmal, díszpolgári kitüntetéseimmel ugyanígy járok el, és visszaszolgáltatom mindazokat.

Társadalmi szerepvállalásomat ugyanolyan fontosnak tartom, mint eddig, az elmúlt 3 évtizedben, de ezeket anonim módon, a nyilvánosság kizárásával végzem, kivéve ahol a támogatási cél eléréséhez elengedhetetlen a nyilvánosság, a széles körű ismertetés.

Őszintén reménykedem abban, hogy az ügyemmel kapcsolatos további jogorvoslatokat követően olyan eredményt hoznak, hogy ismét méltó leszek a nagy nyilvánosság előtt is díjaim viselésére úgy, hogy ez senkiben ne okozzon rosszallást, és a további jogorvoslatok, melyek bizonyíthatják az általam vallottakat, további elismerések és díjak is gazdagíthatnak, melyek az elmúlt 8 évben legalább ugyanolyan tehetségem, szorgalmam és kitartó munkásságom ellenére elmaradtak.

Tisztelettel:

Galambos Lajos – Lajcsi

A sajtóban Magyarország dáridós daloló trombitásaként titulált előadóművész.

(Borítókép: Galambos Lajos. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)