III. Károly kitúrta testvéreit II. Erzsébet több száz milliárdos örökségéből?

GettyImages-1243161766
2023.03.17. 13:06
A brit sajtó információi szerint András herceget igen mélyen érinti, hogy bátyja, III. Károly király eddig még nem adta oda neki az állítása szerint őt megillető részt II. Erzsébet örökségéből. Ahogy azt is nehezen emészti meg, hogy az uralkodó nem hajlandó fizetni a terápiás költségeit.

A napokban nem egy brit portál foglalkozott azzal a hírrel, miszerint a kegyvesztett András herceg nemigen tudja elfogadni, hogy bátyja, III. Károly trónra kerülésével ő örökölte II. Erzsébet hagyatékát, amelyből állítása szerint azóta a többi testvérével együtt nem láttak egy fo(ri)ntot sem – holott a néhai királynő már szeptemberben elhunyt. A királyi sarj valószínűleg azért szólalt fel most ezzel kapcsolatban, mert megtudta, hogy édesanyjával ellentétben az újdonsült uralkodó, III. Károly nem hajlandó fizetni egyes költségeit, köztük azt az évi 32 ezer fontot – jelenlegi árfolyamon 14,3 millió forintot –, amelyet egy indiai jógi által nyújtott gyógykezelésre fordítana. 

A király valamivel szorosabbra húzta a nadrágszíjat, így elvárja, hogy öccse saját zsebből fizesse ki az efféle költségeket. Egyes források szerint András herceg teljesen kétségbe van esve, mivel a család kirekesztettje lett, és egy bennfentes elmondása szerint lassan már ott tart, hogy könyörögnie kell a bátyjának amiatt, hogy legyen tető a feje fölött. Utóbbi fals információnak tűnhet, mivel úgy tudni, a hercegnek a 30 szobás Royal Lodge-ban egy hatvan évre szóló bérleti szerződése van, amelyért körülbelül havi 450-500 ezer forintot fizet. Tekintve, hogy már nem lát el a famíliához köthető hivatalos munkát, a bevételei is megcsappanhattak, így némileg érthető, miért húzta fel az orrát bátyja döntésén. Azt ugyanakkor csak megtippelni lehet, mekkora vagyon is üthette III. Károly markát a néhai királynő eltávozása után. 

Mekkora az örökség?

II. Erzsébet halálát követően az öröksége közvetlenül a legidősebb gyermekére, a trónörökös III. Károlyra szállt egy 1933-ban elfogadott törvénynek köszönhetően. Ennek értelmében a vagyont nem is terheli a Nagy-Britanniában igen jelentősnek mondható örökösödési illeték, ami 40 százalék. A királynő hagyatéka körül mindig nagy homály volt, azonban a Mirror szerint egy 650 millió fontos, azaz jelenlegi árfolyamon 291,7 milliárd forintos örökségre kell gondolni, amelynek csak egy részét teszi ki II. Erzsébet személyes vagyona. Utóbbit körülbelül 184 milliárd forintra becsülik, és az ingatlanok mellett ideértendőek még a királyi család birtokában lévő műtárgyak és az ékszerek. 

A több ezer történelmi műalkotást és a brit koronaékszereket magába foglaló királyi gyűjtemény egy erre a célra létrehozott vagyonkezelő vállalat, a Crown Estate tulajdonában van, akárcsak a hivatalos rezidenciák, köztük a Buckingham-palota, a Kensington-palota és a Windsor-kastély, amelyeknek a királynő csak haszonélvezője volt. A norfolki Sandringham és a balmorali kastély ugyanakkor az ő tulajdona volt. A Crown Estate birtokában vannak mindemellett egyes földterületek az Egyesült Királyságban, illetve a franchise- és az ingatlanhasznosítási jogok, azaz számukra hoznak bevételt többek között a Royal jelzővel ellátott termékek és a múzeumi belépők is. 

Érdemes megjegyezni, hogy a vagyonkezelő vállalat élén nem a királyi család, hanem egy független szervezet áll, ami a többletbevételeket minden évben az Egyesült Királyság kincstárának fizeti. Egy 2022 végén megjelent pénzügyi jelentés szerint a Crown Estate-hez tartozó javak körülbelül 12,5 billió forintot tesznek ki. III. Károly ugyanakkor ezzel a hatalmas összeggel nem rendelkezik, mivel a királyi család csak a birtoklásából származó pénzügyi bevételekből részesedik. A Crown Estate nyereségének ugyanis minimum 15 százaléka a famíliánál landol uralkodói támogatás gyanánt. A legutóbbi pénzügyi évben a vállalat összesen 114 milliárd forintos bevételt termelt, amelyből a hírek szerint körülbelül 17 milliárd forint került a királyi családhoz.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy III. Károly vagyonát nem csak a II. Erzsébettől örökölt javak alkotják, mivel a korábban az ő irányítása alatt álló Cornwalli Hercegségből is csusszant a zsebébe némi bevétel, évente összesen 8,7 milliárd forint – mindezt úgy szerezte, hogy a hercegség 130 ezer hektárja alá tartozó földeket bérbe adta. Sőt, a kilencvenes években egy élelmiszeripari vállalkozást is indított Duchy Organics néven, ám az ebből származó nyereséget jótékony célra ajánlják fel. 

(Borítókép: III. Károly király, miután beszédet tartott a Westminster Hallban, a Parlament épületében 2022. szeptember 12-én Londonban. Fotó: Ian Vogler / WPA Pool / Getty Images)