Rengeteget jótékonykodik, sokan mégis szörnyként tekintetnek a youtuberre

GettyImages-1471304408
2023.03.18. 06:02
Legutóbb ezer látássérültnek finanszírozta látásjavító beavatkozását, most pedig újra nagylelkűségével hívta fel magára a figyelmet a YouTube egyik legnépszerűbb tartalomgyártója, MrBeast. A 24 éves Jimmy Donaldson ugyanis 20 ezer rászoruló dél-afrikai gyerek számára adományozott lábbelit. De mégis miért bírálják a nagylelkű filantrópot?

Ahogyan azt már tőle megszokhattuk, továbbra sem fogy ki a remek és nagylelkű ötletekből a YouTube egyik legnépszerűbb tartalomgyártója, MrBeast, azaz Jimmy Donaldson. A leginkább pénzosztásairól készített videóival híressé vált férfi valamit valóban jól csinálhat, hiszen nemrég a legtöbb feliratkozóval (137 millió) rendelkező személlyé vált a YouTube-on, videóit pedig hétről hétre tízmilliók nézik. 

A 24 éves amerikai a legtöbb videójában több tízezer dollárt oszt szét rászorulók és szerencsés hétköznapi emberek között, használati tárgyakat, autókat és házakat ajándékoz el. Van is miből, vagyonát jelenleg körülbelül 100 millió dollárra taksálják. A videómegosztó pénzosztója a PR-akciók mellett azonban igazi filantrópként is igyekszik segíteni a rászorulókon.

Így történhetett, hogy legutóbb, még az év elején 1000, vakságban szenvedő ember szürkehályog-műtétjét finanszírozta. Nemrég pedig ismét nagylelkűségéről tett tanúbizonyságot, a YouTube-sztár ugyanis legfrissebb videójában arról számolt be, hogy 20 ezer dél-afrikai gyereknek adományozott cipőt. 

Dél-afrikai gyerekek százezrei számára az egyetlen dolog, ami közéjük és az oktatás közé áll, az egy egyszerű cipőnek a hiánya, amelyben bejárhatnak az iskolába

– magyarázta MrBeast a legutóbb közzétett videójában.

Mindennek egészen egyszerű oka van, a youtuber szerint Dél-Afrikában sok gyereknek mezítláb kell hosszú mérföldeket gyalogolnia nehéz terepen, üvegszilánkokon, erős sodrású folyókon, szennyezett vizeken át, hogy beérjenek az adott oktatási intézménybe. 

MrBeast ezt szerette volna orvosolni, így összeállt a Barefoot No More nevű johannesburgi jótékonysági szervezettel. A nonprofit szervezet a cipőket egy innovatív anyagból készíti, amelyet a tartósság, a kényelem és a rugalmasság érdekében terveztek. A lábbeli ráadásul vízálló és rugalmas, hogy illeszkedjen a növekvő lábfejhez, így valóban megoldást jelenthet Afrikában a problémára. 

Miután megszerezte a cipőket, MrBeast Fokvárosba utazott, hogy „megkeresse azokat az iskolákat, amelyek diákjainak a legnagyobb szükségük van a segítségre”, majd átadták a 20 ezer pár különleges lábbelit a dél-afrikai diákoknak.

Jótékonykodik, mégis támadják 

MrBeast a videóiban a legtöbb esetben a pénzt azoknak adja, akik ezért cserébe valamilyen kérdésre válaszolnak, valamilyen kihívást hajtanak végre, vagy éppen szerencsések, azonban a tartalomgyártó gameplay, reakció és más témájú videókat is gyárt, amelyeknek már külön alcsatornákat hozott létre.

Mindezeket ráadásul mind azonos szándékkal. Donaldson állítása szerint ugyanis a hatalmas követőbázisának köszönhetően egy nap szeretné az ebből befolyt összeget hajléktalanszállók létesítésére fordítani. Később azt is kijelentette, hogy minden vagyonát el fogja adományozni a halála előtt, mert számára ezek a javak nem fontosak. 

Ez az én tervem, és ha nem hiszitek el, csak figyeljétek meg. Ígérem, nulla dollárral a bankszámlámon fogok meghalni, nem vagyok hajlandó materialista életet élni

– írta korábban a Twitteren.

Állításainak igazolására hozta létre MrBeast a Beast Philanthropy nevű csatornáját is, ahol kifejezetten azokat a videóit teszi közzé, amelyek jótékonysági akcióit dokumentálják. A tartalomgyártó mentett már meg árvaházat, telepített vízforrást, és támogatta a tornádó által sújtott területeket. 

Hiába követik ezt az aloldalt is azonban már több mint 12 millióan, vannak, akik korántsem tartják nagylelkűnek MrBeast felajánlásait és jótékonykodását. A legtöbben azt nehezményezik ugyanis, hogy hiába ad valóban sokat a rászorulóknak a tartalomgyártó, cserébe pénzt kap a nézettségért, azaz videóiban felhasználja a leginkább rászoruló embereket. 

Ezekre reagálva Jimmy Donaldson igyekezett Twitteren tisztázni a helyzetet. 

A Beast Philanthropy egy általunk működtetett jótékonysági szervezet, és az ezekből a videókból származó összes bevételt élelmiszerbankjaink működtetésére és az emberek megsegítésére fordítjuk szerte a világon. Úgy gondoltam, jó móka, és hasznos lenne felhasználni a hírnevemet egy segítő közösség létrehozásában

– írta MrBeast. 

Ugyan hasonló esetekben nehéz megmondani, hogy valójában a saját haszonszerzését vagy mások megsegítését priorizálja, az vitathatatlan, hogy ha haszonszerzés mellett is, de MrBeastnek köszönhetően 20 ezer fiatal a napokban már cipőben indulhat el az iskolába. 

(Borítókép: Mr. Beast a Nickelodeon Kids' Choice Awards díjátadón 2023. március 4-én Los Angelesben. Fotó: Kevin Mazur / Getty Images / Nickelodeon)