Megvan az első elítéltje Alec Baldwin halálos forgatási ügyének

2023.04.01. 11:03
David Halls, a film biztonsági koordinátora nem akar harcolni és pereskedni, hogy megkönnyítse az elhunyt operatőr családjának életét. A büntetést vállalja, de a felelősség szerinte nem egyedül őt terheli.

David Halls, a Rust című film biztonságért felelős koordinátora és a film első rendező asszisztense bíróság elé állt halálos fegyver gondatlan használatának vádjával. Ahogy a Variety írja, ő az első, akit ténylegesen felelősségre vonnak a film operatőrének, Halyna Hutchinsnak a haláláért.

Halls megjelent egy Santa Fé-i bíróság előtt, ahol úgy nyilatkozott: nem akar harcolni, hiszen a becsületéről van szó. Letöltendő börtönbüntetést nem kapott, viszont hat hónap felügyelet nélküli próbaidőt igen.

Halls 2021. október 21-én a Bonanza Creek Ranch templom épületében volt Santa Fé-ben, amikor Baldwin egyetlen lövéssel megölte Halyna Hutchinst. A fegyvert Gutierrez Reed töltötte meg, de állítólag csak vaktöltényt tett bele. Baldwin kezében sült el a fegyver, bár a színész tagadja, hogy meghúzta volna a ravaszt. Halls volt az, aki ellenőrizte a fegyvert, mielőtt átadta volna Baldwinnak.

Gutierrez Reed azt állította, hogy ő a fegyvert átadta Hallsnak, majd Baldwin érkezése előtt elhagyta az épületet. A forgatáson a fegyverszakértők Hallst hibáztatták a fegyver kezeléséért, mert neki hozzá sem kellett volna érnie. Csak a fegyvermesternek és a színésznek lett volna szabad hozzányúlnia.

Halls eskü alatt tagadta, hogy Baldwinnak adta volna a fegyvert, szerinte Gutierrez Reed közvetlenül a színésznek adta. A március 31-i vádemelési tárgyaláson Kari Morrissey ügyész azt mondta,

Halls volt az utolsó kontroll, neki kellett ellenőriznie és megerősítenie, hogy a fegyverben lévő töltények nem igaziak, De ő ennek nem tett eleget.

Halls egyébként a legelső kihallgatásán valóban úgy nyilatkozott, hogy nem ellenőrzött minden egyes töltényt. Morrissey azt is megjegyezte, hogy Hutchins halála előtt már volt gond a lövésekkel, az operatőr csapatból többen épp a biztonság hiánya miatt el is mentek a forgatásról.

Nyilvánvaló problémák voltak ezen a forgatáson, és Mr. Halls volt a biztonsági koordinátor.

– mondta Morrisey.

Halls védőügyvédje, Lisa Torraco azonban azt mondta, Halls nem fogadja el az állam azon állítását, miszerint ő a felelős azért, ami a fegyverrel történt, mivel arra nem volt ráhatása, mások hogy kezelik a lőfegyvereket. Ugyanakkor Halls nem akar pereskedni, hogy ezzel is megkönnyítse Hutchins családjának dolgát.

 Baldwin és Gutierrez Reed akár 18 hónapos börtönbüntetést is kaphat májusban, ha elítélik őket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport