Gladiátorként harcolt a szabadságáért, a szegények tolvaja lett

GettyImages-156473198
2023.04.06. 05:38
A legtöbben vérrel borítva, pajzzsal és karddal a kezében ismerték meg a Gladiátor című sikerfilmben Russell Crowe-t, az új-zélandi színész nemcsak a szabadságát, de annak köszönhetően a filmek szerelmeseinek elismerését is kivívta magának – ma pedig már az 59. születésnapját ünnepli. Kvízünkkel most ön is próbára teheti tudását az Oscar-díjas színészről.

Az 1964. április 7-én az új-zélandi Wellingtonban született Russell Ira Crowe sok kollégájával ellentétben már egészen korán eldöntötte, hogy a színészet lesz a pályája, ami annyira talán nem is meglepő, hiszen édesapja, édesanyja és nagyapja is a filmiparban dolgozott. 

A még kiskorában Ausztráliába költöző fiú hamar forgatásokra kezdett járni, és még csak hétéves múlt, amikor már kisebb szerepeket kapott. Első komoly szerepére és a sikerre sem kellett sokat várni, 1992-ben ő kapta meg a legjobb színész díját a Romper Stomper című ausztrál filmben nyújtott alakításáért a Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon, majd 1993-ban szintén elnyerte ezt a kitüntetést.

A filmnek köszönhetően Hollywood látókörébe került, innentől pedig már nem volt megállás számára a szakmában. Szerepelt az 1995-ös Gyorsabb a halálnál című westernfilmben, az 1997-es Szigorúan bizalmasban, és az 1999-es A bennfentes című filmben is.

De mit lehet még tudni a születésnapos, új-zélandi színészről? Mai kvízünkkel ön is tesztelheti tudását! 

(Borítókép: Universal / Getty Images)