Kifejlesztették a kölnit, amelynek illatát mindenki imádja majd

IMG 5214
2023.04.08. 09:12
Egészen merész ötlettel állt elő a Magyar Telekom, egyik húsvéti kezdeményezésük részeként ugyanis megkérték a mesterséges intelligenciát arra, hogy alkossa meg a tökéletes, minden ember által kellemesnek vélt locsolókölnit – ezzel is csökkentve a hölgyek irtózását az ünneptől. De milyen az illat a valóságban? Kipróbáltuk!

Vészesen kopogtat az ajtónkon a húsvét, amelynek a családi ebéd mellett, bizony, elválaszthatatlan része a hétfő reggeli locsolkodás is. A több évszázados múltra visszatekintő hagyományt idehaza is számtalan ember őrzi, a hölgyek többsége azonban a háta közepére sem kívánja azt a bizonyos napot, amikor a fejük búbjától a lábuk ujjáig illatos kölniben áztatják meg őket. És hogy miért? A legtöbbjük elmondása szerint azért, mert szörnyen büdös az a kölni, amit a locsolók használnak, illatától pedig húsvét hétfő után még napok múlva sem tudnak megszabadulni.

Sorsuk ma már, persze, sokkal barátibb, mint 50 évvel ezelőtt, akkor ugyanis a hagyomány még az volt, hogy az urak vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak – ennek ellenére azonban abban talán mindenki egyetért, hogy egyik helyzet sem a legideálisabb. Ekkor jön képbe a Telekom, akik legújabb kezdeményezésük részeként felkérték a mesterséges intelligenciát, pontosabban az OpenAI-féle ChatGPT-t,

hogy az alkossa meg azt a locsolókölnit, amelynek illatát szerinte minden ember kellemesnek érzi majd,

így a hölgyek végre sokkal pozitívabban várhatnák a locsolókat. A mesterséges intelligenciának ennél nem is kellett több, azonnal előrukkolt egy ötlettel, amit a telekommunikációs cég felkérésére Kiss Virág parfümőr finomított, majd készített el teljesen valójában.

Nem titkos a recept

A mesterséges intelligencia az alábbi összetevők felhasználásával készítené el a tökéletes illatot:

  • víztiszta alkohol,
  • desztillált víz,
  • narancsolaj,
  • citromolaj,
  • bergamottolaj,
  • rózsaolaj és végül
  • levendula.

Kiss Virág validálása után a levendula kikerült a receptből, helyette hársfavirág és gyöngyvirág került bele, a parfümőr elmondása szerint ugyanis ez a két illat sokkal jobban illik a magyar nők ízléséhez. De mit ér egy parfüm, ha csak beszélni lehet róla? Mint azt korábban írtuk, Kiss Virág valóban elkészítette az illatot, ami a hét első felében szerkesztőségünkbe is megérkezett, így hölgy kollégáink első kézből tapasztalhatták meg, milyen illatot is áraszt az első, mesterséges intelligencia által kreált, magyar tervezésű húsvéti locsolókölni.

A nagy illatteszt

A szerkesztőséget körbejárva, tizenkét kollégánk véleményét kértük ki a kölnivel kapcsolatban, az eredmény pedig egyöntetűen az lett, hogy sajnos egyáltalán nem sikerült eltalálni a tökéletes illatot, az ugyanis az erőteljes citrusos és gyöngyvirágos jegyek miatt 

egy az egyben a fürdőszobai illatosítók és tisztítókendők világát idézi. 

Néhány vélemény szerint jobb lett volna, ha az illat egy az egyben a mesterséges intelligencia receptje alapján készül, a levendula hozzáadásával ugyanis egy egyedibb kölni születhetett volna. A megkérdezettek nemtetszésüket fejezték ki továbbá a kölni illatának erőssége és émelyítő hatása miatt is.

Ennek ellenére volt, akinek a ChatGPT és Kiss Virág közreműködésével készített parfüm jobban tetszett, mint a különböző bevásárlóközpontokban kapható, pár száz forintos, műanyag csomagolású változat – a nyolc megkérdezett hölgy véleménye alapján azonban a Telekom parfümje 5-3 arányban még így is alulmaradt az olcsó illatokkal szemben. Ennek legfőbb oka az, hogy megkérdezett munkatársaink elmondása szerint inkább viselik magukon a pacsuli, mintsem egy fürdőszoba illatát. Érdekesség továbbá, hogy az illat több férfi kollégánkat is nagy- illetve dédnagymamájuk illatára emlékeztette.

A konklúzió tehát az, hogy bár az ötlet rendkívül jó volt, az Index szerkesztőségét nem sikerült meggyőzni arról, hogy valóban ez lenne a tökéletes illat. A kíváncsiság kedvéért egyébként mi is megkérdeztük a ChatGPT-t arról, milyen lenne a tökéletes húsvéti locsolókölni, a válasz pedig meglepően hasonló volt ahhoz, mint ami a valóságban is elkészült. A következő választ kaptuk: 

„Az elképzelt húsvéti locsolóköszöntő illatom egy édes, virágos és friss kombináció lenne, mely kellemes és vidám hangulatot teremtene. Az alábbiakban leírom az elképzelt összetevőket:

  1. Narancsvirág: az édes, virágos illatú narancsvirág tökéletes alapot adna az illatnak, és hozzájárulna az ünnepi hangulat keltéséhez.
  2. Citrom: a friss citrom illata kiegyensúlyozná az édes narancsvirág illatát, és frissességet adna az illatnak.
  3. Vanília: a vanília édes, meleg illata hozzáadná a mélységet az illathoz, és kellemesen kényeztető hatást eredményezne.
  4. Rózsa: a rózsa virágos illata tovább erősítené az illat nőies jellegét és finomságát.
  5. Levendula: a levendula nyugtató hatású, friss illata hozzájárulna az illat érzékenyebb oldalához, és megnyugtató hangulatot teremtene.

Az elképzelt húsvéti locsolóköszöntő illatom tehát egy édes, virágos és friss kombináció lenne, melyben az alapillatot a narancsvirág adná, a frissességet a citrom, a mélységet a vanília, a nőiességet és finomságot a rózsa, a nyugtató hatást pedig a levendula. Ez az összetétel a lehető legtöbb ember számára kellemes és vonzó lehet” – fogalmazott a nyelvi modell.

Mint az a Telekom tájékoztatásából kiderült, a húsvéti illat kereskedelmi forgalomba egyelőre nem kerül, kipróbálására azonban országszerte több üzletben is lehetőség van.

(Borítókép: Gábor Zoltán / Index)