Megevett-e fogadásból ötven tojást Paul Newman?

Newman
2023.04.08. 05:58
És minden egyéb érdekesség a tojásról, eredetéről, irodalmi szerepéről és táplálkozási hatásairól. Ismerje meg, mielőtt kifesti!

A tojás évezredek óta legfontosabb táplálékunk, ami nemcsak kultikus étel, hanem termékenységi szimbólum is. Több kultúrában (egyiptomi, finn) a világ teremtéséhez, az élet forrásához kapcsolódik, és egyben a tökéletesség és a feltámadás jelképe. Sok teremtésmítosz a világ keletkezését az Őstojásból vagy Világtojásból származtatja, a kínai mitológiában a tojás sárgája a napot, fehérjéje az égboltot szimbolizálja.

Az antik mítoszok, a görög és a római mondák a szerelem jelképeként használják a tojást.

A húsvéti tojásfestésről az első írásos emlék Strasbourgból származik, 1615-ből. A tojásfestés eredetével kapcsolatban több magyar mondát is ismerünk, például egy régi, magyar történet szerint egy asszony éppen a színben szedte a tojásokat, mikor meghallotta a hírt: Krisztus feltámadt. Sietett elmesélni a szomszédoknak, de azok nem hitték, azt mondták neki: „úgy igaz, hogy Krisztus feltámadt, ahogy piros a tojás a kötődben”. Akkor minden tojás hirtelen megpirosodott.

A körmendiek hite szerint, amikor megfeszítették Jézust, odament egy asszony, kosarában tojásokkal. Letette a kosarát, és imádkozott. Egyszer csak egy csepp vér csöppent az egyik tojásra, bepirosítva azt.

A leghíresebb ékszer húsvéti tojásokat Peter Carl Fabergé aranyműves készítette a 19. században, Szentpéterváron. Először III. Sándor orosz cár ajándékozott Fabergé–tojásokat feleségének, Marina Fjodorovnának. Az első Fabergé-tojás platinából készült, benne kis aranytojással, abban pedig aranycsirkével és a birodalmi korona kis másolatával.

Az orosz udvarban szokássá vált Fabergé-tojást ajándékozni húsvétra, és minden évben nagy érdeklődéssel várták, milyen lesz az újabb Fabergé-tojás.

A tojás sokáig az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme volt, de a 20. század második felében koleszterinszint-növelő hatása miatt kiátkozták egy időre a jótékony táplálékok közül, de napjainkra újból visszakerült a saláták, hüvelyesek, magok mellé az egészséges ételek polcára. 1999 óta ünnepeljük a tojás világnapját, amikor több napos programok, rendezvények mutatják be gasztronómiai szerepét és sokszínűségét.

Az igazi világnapjáig, persze, nem kell októberig várni, hiszen húsvétkor majdnem minden róla szól. Még a kvízünk is!

 (Borítókép: Paul Newman a Bilincs és mosoly című filmben. Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)