Gérard Depardieu-t újabb 13 nő vádolja szexuális visszaéléssel

GettyImages-671666678
2023.04.12. 21:35
Gérard Depardieu francia színész ellen korábban már vádat emeltek nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt 2018-ban. Most 13 nő vádolja szexuális visszaéléssel a Mediapart oknyomozó riportja szerint.

Az újabb vádakat színésznők, sminkesek és produkciós munkatársak tették – többen névtelenséget kérve. A visszaélések állítólag 11 – 2004 és 2022 között megjelent – film forgatása közben történtek. Az egyik nő csak nemrégiben számolt be sérelmeiről a hatóságoknak.

A párizsi ügyészség által a Varietyhez eljuttatott közlemény szerint a 13 nő közül egyik sem indított jogi eljárást Depardieu ellen, tehát jelenleg nem vár újabb per a színészre. 

Depardieu jogi képviselete, a Temime-kabinet egy hosszú közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy a színész nem kíván foglalkozni a keresettel, ami

a jelek szerint nagyon különböző témákat kever össze, beleértve néhány nagyon szubjektív értékelést és erkölcsi ítéletet.

Depardieu hivatalosan tagadja az összes olyan vádat, amely büntetőjogilag szóba jöhet – tudatták a közleményben.

13 dühös nő

Az egyik beszámolót egy volt statiszta adta, aki 2015-ben dolgozott A doboz című filmen, és azt állította, hogy Depardieu „a ruhája alá dugta a kezét, és megpróbált a bugyijába nyúlni”. Miután a nő meglökte őt, a férfi állítólag agresszívvá vált, és erőszakosan tovább próbálkozott.

A Mediapart idézte a produkciós csapat egyik tagját, aki szerint a forgatás egy ponton azért állt le, mert az egyik statisztának gondot okozott a színész mellé állni, mivel elmondása szerint korábban „Gérard Depardieu áldozata volt”. A jelenetet végül úgy módosították, hogy a statiszta már nem állt Depardieu mellett.

Egy színész, aki szintén ezen a filmen dolgozott, azt mondta, hallotta, amint Depardieu azt kiabálja valakinek, hogy „azt kap meg, akit akar”, majd „kövér disznónak” nevezi az illetőt.

Az oknyomozó cikk beszámolt egy másik incidensről is, amely állítólag a 2008-as, Disco című film forgatásán történt. Az egyik statiszta, Heléne Darras arról számolt be a Mediapartnak, hogy a férfi „megragadta a derekánál, a fenekére tette a kezét”, és azt javasolta, hogy menjenek az öltözőjébe.

A Mediapart olyan rendezők és producerek nyilatkozatait is közzétette, akik együtt dolgoztak a színésszel. Köztük volt Onteniente, Olivier Dahan, Alain Goldman, Graham Guit, Fabio Conversi, Safy Nebbou és Pascal Breton.

Onteniente kivételével mindannyian tagadták, hogy a forgatások közben bármilyen incidenst észleltek volna.

Annak idején az Indexen mi is hírt adtunk róla, hogy Gérard Depardieu ellen 2020. december 16-án emeltek vádat nemi erőszak és szexuális erőszak miatt. A 2018-ban benyújtott kereset ügyét 2019-ben bizonyítékok hiányában ejtették, majd 2020-ban újranyitották, végül decemberben a 72 éves színész ellen büntetőeljárást indítottak. A Charlotte Arnaud francia színésznő keresete nyomán indított hivatalos vizsgálat még folyamatban van.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi áldozatsegítő központban kérhet segítséget, az áldozatsegítő központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Gerard Depardieu 2017. április 22-én. Fotó: Elisabetta A. Villa / Getty Images)