Volt-e ufó, vagy csak a britek szórakoztak az amerikaiakkal?

GettyImages-169366182
2023.04.21. 09:56
Gary Heseltine volt nyomozó kétnapos körútra vinné az ufók iránt érdeklődőket a suffolki Rendlesham erdőben, ahol 1980-ban rejtélyes dolgok történtek. Lehet, hogy csak nyugdíj-kiegészítésről van szó, de érdemes megvizsgálni, mi adta az ötletet.

 A „brit Roswellnek” is nevezett Rendlesham erdő az Egyesült Királyság egyik leghíresebb ufóészlelési területe, ami évtizedek óta ikonikus régió a földönkívüli-rajongók között. De a 43 évvel ezelőtt történtek, a britek rövidítése szerint az RFI (Rendlesham Forest Incident), rengeteg homályos részletet tartalmaznak, és sokféle magyarázat született már rájuk.

Az RFI azokra a rejtélyes fényjelenségekre vonatkozik, amik közvetlenül az Egyesült Államok légierejének (USAF) bázisa, RAF Woodbridge mellett történtek 1980. december 26-án. A személyzet, például a bázisparancsnok-helyettes, Charles Halt alezredes több katonatársával együtt állította, hogy megmagyarázhatatlan fényeket látott.  Első gondolatuk az volt, hogy egy repülőgép zuhant le, ezért bementek az erdőbe, hogy kiderítsék, mit láttak, Halt szerint egy fémborítású tárgyra bukkantak, amelyen színes fények villogtak. Ugyanaznap hajnalban a katonák visszatértek az erdő keleti széléhez közeli tisztásra, és három kisebb, háromszög alakú lenyomatot találtak a földön, valamint égésnyomokat és letört ágakat a közeli fákon. Két nappal későbbi felmérések során derült ki, hogy a környező területeken röntgensugárzás észlelhető. Később három csillagszerű fényt láttak az égen, kettőt északon és egyet délen, körülbelül 10 fokkal a horizont felett, ezek közül a legfényesebb két-három órán át lebegett.

Álhír?

Az ufószkeptikusok szerint azonban csak egy tűzgömb, a közeli világítótorony és a fényes csillagok okozhatták a fényjátékot. A csillagászok is nyilatkoztak a témában, és ők a kérdéses időpontban Dél-Anglia felett elhúzó meteorra hívták fel a figyelmet.

A BBC arról számolt be, hogy egy volt amerikai rendőr, Kevin Conde bevallotta, hogy átállította rendőrjárműve reflektorait és ezekkel rajzolt furcsa fényeket az égre, de az nem biztos, hogy éppen akkor történt, mikor az ufóészlelések.

Az incidens további magyarázatai között szerepelt egy lelőtt szovjet kémműhold is, de ezt sem támasztották alá bizonyítékok. A legvalószínűbb ufószkeptikus magyarázat az, hogy a megfigyeléseket három fő tényező kombinációja okozta: a meteor, a közeli orfordnessi világítótorony fénye, illetve légköri és optikai hatások által eltorzított fényes csillagok.

Angol humor

Azonban lehet még egy indoklása a történteknek, talán még racionálisabb, mint az eddigiek. A hetvenes-nyolcvanas években a brit Különleges Légi Szolgálat (S. A. S.) állítólag rendszeresen szondázta a RAF Woodbridge-közeli kerületek sugárzását, mert a britek gyanúja szerint az amerikaiak nukleáris robbanófejeket tároltak itt a hidegháború idején. Ennek apropóján egy alkalommal a briteket állítólag brutális kihallgatásnak vetették alá az amerikai biztonsági szolgálat emberei, és csak 18 órával később, a hatóságok közbelépése után engedték őket szabadon. De a britek, akiket az amerikai vallatók folyamatosan idegeneknek neveztek, elhatározták, hogy bosszút állnak, és megmutatják, milyenek is valójában az idegenek!

Decemberben fényekkel és színes fáklyákkal dekorálták a bázis körüli erdőt, sőt héliumlufikkal röptették a mesterséges fényeket az égbe. És lám, az amerikaiak be is kapták a csalit.

Az RFI-t követően az amerikai hadsereg és a brit védelmi minisztérium is elutasította az idegenekkel és űrhajókkal kapcsolatos állításokat. A védelmi minisztérium közölte, hogy semmilyen nemzetbiztonsági veszély nem állt fenn, és az állítólagos ufók csak éjszakai fényjelenségek lehettek. De vajon ezek után megy-e majd valaki az exrendőr 30 angol fontért meghirdetett túráira?

(Borítókép: Tábla mutatja az irányt az ufóleszállás helyszínére vezető gyalogosösvényhez a suffolki Rendlesham erdőben. Fotó: Geography Photos / Universal Images Group / Getty Images)