Galambos Lajos naposcsibét is nevelhet a börtönben

IMG 4074
2023.04.26. 14:46
Február 15-én a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe kellett volna bevonulnia a trombitásnak. Akár szatyorvarrás vagy lakatosmunka is várta volna, ehelyett Baracskán kezdte meg letöltendő börtönbüntetését, ahol péküzemben vagy a mezőgazdaságban is dolgozhat, ha egészsége engedi.

Nem várt módon, mentőautóval érkezett a Közép-dunántúli Országos Büntetés-Végrehajtási Intézetbe Galambos Lajos szerda délelőtt 10 órakor. A zenész hiába fellebbezett két alkalommal is a halasztás érdekében súlyos egészségügyi állapotára hivatkozva, mind a két alkalommal elutasította a törvényszék. Jelenleg is az Alkotmánybíróságnál van a panasza, amelyre egyelőre nem érkezett  reakció.

Galambos Lajosnak februárban a kecskeméti bv. intézetben kellett volna megkezdnie börtönbüntetését. Bevonulása előtt bemutattuk cikkünkben, milyen körülmények között kellett volna töltenie a három év, hat hónapos büntetését. 

Itt a fémipari, lakatosipari munkálatok mellett akár szatyorvarrással foglalkozhatott volna, ha nem az üzemi konyhán vagy a takarítással bajlódik. 

A bevonulás dátumával azonban a helyszín is változott, így Baracskán kell leülnie a három és fél évet. 

A jogerős ítélet kiszabását követően a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Felhívási Osztálya határozza meg, hogy mikor és melyik intézetben kell jelentkezni. Általában a bv. intézetek akkori telítettségi értékének megfelelően, a lakóhelyéhez közeli bv. intézetben kezdik meg az elítéltek a büntetésüket

– válaszolta kérdésünkre Makula György ezredes, a BvOP Kommunikációs Főosztályának vezetője, hozzátéve: a kijelölés pontos szabályait a 16/2018. (VI. 7.) BM-rendelet határozza meg.

Kecskeméthez hasonlóan Baracskán sem kell tartaniuk az elítélteknek attól, hogy szürkék lesznek a hétköznapjaik. Feladataik közé tartozik, hogy tisztán tartsák a körletüket, dolgozzanak a mosodában, a konyhán, és elvégezzék a szükséges karbantartásokat, felújításokat. 

De nem csak a bv. intézeten belül tudnak munkát vállalni a rabok, a termelésbe is belekóstolhatnak. 

Napi három műszakban az intézet több mint 100 elítéltje munkálkodik a sütőüzemben, ahol a legmodernebb kemencékben körülbelül 150 féle pékárut készítenek. Emellett két állattartó telepen is foglalkoztatnak elítélteket: a tehenészeti telepen több száz tejtermelő tehén található, míg egy másik telephelyen a sertések szaporítása történik. A tej- és sertéshústermelés mellett otthont ad a rackajuhtenyésztésnek, naposcsibe-nevelésnek és a méhészetnek is.

Kérdés egyelőre, hogy mennyiben engedi Galambos Lajos egészsége, hogy munkát vállaljon.

Ahogy már ismert, még 2022 decemberében ítélték el másodfokon három év, hat hónap börtönbüntetésre áramlopásért. A bv. február 15-én várta volna a kijelölt kecskeméti intézetnél, ám a zenész nem jelent meg. Súlyos betegség alakult ki nála, és állapota nem javult az utóbbi időben.

Védője korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a folyamatos stressz nemcsak a lelkét, de az egészségét is megviselte Galambos Lajosnak. Később, a második elutasító döntés után elmondta, hogy a zenész, amennyiben kézhez kapja a behívóját, biztosan be fog vonulni, nem fog elszökni.

A bevonulása előtti napokat családtagjaival és barátaival töltötte, eközben megpróbált túladni a minden bonyodalmat elindító mesés birtokán. A boldogasszonypusztai kastélyt és a hozzá tartozó földet jelenleg 13 millió euróért, azaz közel 5 milliárd forintért próbálja eladni a zenész. Ezzel a számmal ez az ingatlan a második legdrágább az országban.

(Borítókép: Galambos Lajos 2016. augusztus 11-én. Fotó: Velvet)