Ma ünnepeljük a nemzetközi Star Wars-napot

2023.05.04. 15:05
A filmekben használt May the force be with you kifejezésből lett a May the 4th be with you, innen ered a május 4-i Star Wars-nap. De az ünnephez Margaret Thatcher 1979-es megválasztásának is van némi köze.

Miután megnyerte a brit választásokat, és ő lett az ország első női miniszterelnöke, győzelmének megünneplésére Thatcher konzervatív pártja féloldalas hirdetést tett közzé a The London Evening News 1979. május 4-i számában, amely így szólt:

May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations!

A szójáték az angol erő (force) és a negyedik (fourth) szó hasonló hangzásán alapul, és máris megérkeztünk május 4-hez.

A május 4-i nemzetközi Star Wars-napot az egész bolygón évek óta megünneplik a rajongók, de a hivatalos ünnepnaptárba csak 2019-ben iktatták be a kaliforniai törvényhozók.

Május egyébként nem csak negyedik napja miatt Star Wars-hangulatú, a saga első filmjének, a Csillagok háborújának premierje 1977. május 25-én volt, az alkotó, George Lucas pedig május 14-én ünnepli születésnapját. Úgyhogy a fanatikus hívők akár az egész hónapot átbulizhatják.

De a legtöbb fan csak ezen a napon ünnepel partival és ünnepséggel szerte a világban. A National Star Wars Dayen büszkén beöltözhetünk kedvenc karakterünknek, idézhetünk hangosan az utcán a filmekből, és újranézhetjük századszorra A birodalom visszavágot, senki sem szólhat meg érte, mert ma van a nemzetközi Star Wars-nap! A legméltóbb ünnepléshez vegyünk fel egy wookie-jelmezt, oldalunkra kössünk fénykardot, nézzünk meg néhány Star Wars-filmet, játsszunk Star Wars-játékot, és a #NationalStarWarsDayt használva posztoljunk a közösségi médiában.

Az első hivatalos május 4-i esemény egyébként Torontóban volt 2011–ben, az Underground Cinemában, ahol rendeztek egy Original Trilogy Trivia Game Show-t, egy jelmezversenyt, és megválasztották a web legjobb tribute-filmjeit.