Tűkön ülnek a britek, sátrakban várják a koronázást

image00007
2023.05.05. 13:25
Szombaton helyi idő szerint 11 órakor kezdődik a szertartás, amely során koronát helyeznek III. Károly és Kamilla királyné fejére a westminsteri apátságban. A királyi család legnagyobb rajongói már letáboroztak a The Mall nevezetű út mellett, ami a Buckingham-palotától vezet, és ahol a ceremóniára menet, illetve azt követően is végigvonul majd a királyi pár. Helyzetjelentés Londonból.

Már II. Erzsébet temetését megelőzően is százak aludtak az utcán, hogy első sorból nézhessék az eseményt. Akkor a westminsteri apátság környékén szinte mozdulni sem lehetett, viszont ez esetben egy sátorral sem lehet találkozni. Azt leszámítva, hogy kordonokat látni mindenfele, nyoma sincs annak, hogy koronázásra készülnének.

A The Mall útra érve viszont már látni a nyüzsgést, a tucatnyi rendőrt és sátrat a kordonok mellett.

AKI ELSŐ HELYRŐL SZERETTE VOLNA NÉZNI A FELVONULÁST, RÉGEN ELKÉSETT,

mivel az egész első és néhol a második, illetve harmadik sort is elfoglalták már a kordonok mögött. Az utcán éjszakázó britek között találni olyat, aki tetőtől talpig a brit zászló színeibe öltözött, illetve olyat is, aki koronát és palástot vett fel.

Egyesek igyekeznek a lehető legkreatívabban eltölteni a hosszú várakozást, így pezsgőzéssel, játékokkal szórakoztatják magukat. Míg a sátrakat többek között a brit zászlóval, illetve III. Károly és Kamilla királyné arcával tűzdelték tele.

Van is mivel díszíteni, mivel az ajándékboltok sok szuvenírrel rukkoltak elő a jeles alkalomból. A legnagyobb sláger a táncoló III. Károly, ami 9,,95 fontba, azaz körülbelül 4200 forintba kerül, de kapható még tányér 6300 forintért, bögre 8500 forintért, illetve konyharuha és kanál is, rajta az uralkodó képével.

III. Károly király koronázási ceremóniáját az Index is folyamatosan követi, többek között helyszíni riporttal, élő hírfolyammal és más tartalmakkal.

(Borítókép: Harnisch Kitti / Index)