Már nem egy itallal kezdődik minden, a józan randikért rajonganak a fiatalok

GettyImages-1154074407
2023.05.12. 21:55
„Bezzeg az én időmben” – hallhatjuk sokszor a szülők vagy nagyszülők szájából, azonban vélhetően ebben az esetben kivételesen elmarad a sokszor hangoztatott felkiáltás. Kiderült ugyanis, hogy a Z generáció tagjai egyre kisebb arányban nyúlnak alkoholhoz, ezt a jó szokásukat pedig az ismerkedés során, azaz a randevúkon is szem előtt tartják.

Több modern szerelmi történet is egy pohár itallal kezdődik a helyi bárban vagy egy csendes parkban, az ismerkedő felek pedig érthetően egy-egy pohár után úgy érzik, sokkal oldottabban tudják a legjobb formájukat nyújtani.

Azonban egyre inkább úgy tűnik, mindez már a múlté...

Az egészségtudatosság térnyerésével és a komoly kapcsolatok utáni vágy növekedésével egyre több Z generációs fiatal választja a józan randevúkat.

egy felmérés szerint 50 százalékuk sokkal szívesebben menne úgy el valakivel először randizni, hogy nem fogyasztanak alkoholt, mintsem úgy, hogy konkrétan az ivás a program. 

Ez a tendencia pedig talán nem is annyira meglepő, hiszen a koronavírus-járvány megváltoztatta a szokásainkat, és arra kényszerítette az embereket, hogy újraértékeljék a prioritásaikat. Ennek eredményeként sokan az egészségüket és jólétüket helyezik előtérbe. De mióta érdekli a fiatalokat az, hogy mi lesz az egészségükkel hosszú évek múlva?

A Z generáció tagjai az állandó változások és a bizonytalanság idején nőttek fel, így érthető, ha keresik a módját annak, hogyan tudják a legjobban irányítani a saját életüket. Egy józan első randevú pedig számos előnnyel járhat. Amennyiben az alkohol kizárása nélkül vágunk bele az ismerkedésbe, az lehetővé teszi, hogy sokkal jobban jelen legyünk, és igazán tiszta fejjel tudjuk megítélni a másikat, ahelyett, hogy módosított tudatállapotban alakuljon ki a kép valakiről. Ráadásul ez egy nagyszerű módja annak is, hogy kizárható legyen az, hogy a másik fél csak az alkoholos befolyásoltsága miatt közeledik hozzánk. 

Az ital nélküli randevúkat ennek ellenére sokan kellemetlennek vagy meglehetősen vontatottnak és unalmasnak tartják, pedig az alkohol elhagyása nem kell, hogy feltétlenül ezt jelentse. Temérdek szórakoztató és kreatív, józan randiötlet létezik, amelyek ugyanolyan izgalmasak lehetnek, mint egy éjszaka egy bárban vagy egy zajos szórakozóhelyen. Az egyre népszerűbb szabadulószobák, főzőtanfolyamok vagy kirándulások sokkal inkább elnyerik a Z regeneráció tagjainak a tetszését, ha randevúról van szó.

Persze ilyenkor lehet egyből „ok boomer”-t kiáltani, de a Hinge társkereső alkalmazás egy év eleji felmérése szintén azt támasztja alá, hogy négyből három felhasználó már nem szeretne első randevún beülni egy italra, a Z generáció pedig nagyobb valószínűséggel részesíti előnyben az alkoholmentes első randevúkat, mint a milleniálok. Csaknem minden harmadik Z generációs felhasználó állította azt, hogy nem iszik egy átlagos randevún – írja a New York Post

Ez pedig nem is meglepő, hiszen a tinédzserek és a fiatal felnőttek szerte a világban kevesebbet isznak napjainkban, mint korábban. Egy 2019-es, globális felmérés szerint

a 20-as éveikben járó, alkoholtól tartózkodók száma a 2001 és 2019 között eltelt 18 év alatt több mint kétszeresére, 9 százalékról 22 százalékra nőtt.

A munkaerőpiaci versenyhez rövid póráz dukál 

És hogy mi okozza a fiatalok józanságát? 

Nehéz meghatározni, hiszen számtalan személyes oka lehet annak, hogy valaki nem fogyaszt alkoholt. Ráadásul ezzel párhuzamosan egyre alacsonyabb a korosztály körében a kábítószerhasználat is, a Z generáció tagjai pedig később létesítenek szexuális kapcsolatot, és szereznek jogosítványt, valamint tovább maradnak a szülői házban is, mint az idősebb generációk tagjai

– mondta dr. Amy Pennay a Financial Review-nak.

A La Trobe Egyetem kutatója szerint ez amiatt lehet, mert a társadalmi elvárások egyre magasabbak, így a legfiatalabbak is a jövőre koncentrálnak, és arra, hogy minél jobban teljesítenek az iskolában, hiszen ennek köszönhetően később sokkal magasabb fizetésük lehet. Tehát a munkaerőpiacon jelenlévő kiélezett verseny lehet az egyik fő oka annak, hogy a fiatalok nemet mondanak az alkoholra.

Ami a józan randevúzást illeti, részben ennek, részben pedig annak köszönhető, hogy a Z generáció tagjai számára valóban nem adatott meg az a lehetőség, hogy személyesen, egy kocsmába leülve ismerkedjenek, hiszen pont addigra lettek nagykorúak, amikor a járvány miatt nem járhattak ezekre a helyekre. 

Miután bezártak az éttermek és a bárok, nem volt lehetőség egy-két ital elfogyasztására, ami arra késztette az ismerkedő fiatalokat és az idősebbeket is, hogy kreatívan álljanak hozzá az első vagy az azt követő randevúkhoz. Ez pedig úgy tűnik, egy meglehetősen – jelenleg még – józan generáció felnövését eredményezheti. 

(Borítókép: Antonina Owen / Getty Images)