Visszatérő depressziójáról vallott Dwayne Johnson

2023.05.13. 07:41
Dwayne Johnson arról beszélt, hogy életében többször is szembe kellett néznie a depresszióval. Az ötvenéves színész a The Pivot podcast keddi epizódjában volt vendég, ahol mentális egészségéről beszélt, és felidézte, hogy amikor egy vállsérülés véget vetett futballkarrierjének a Miami Egyetemen, „teljesen összeomlott”.

„Az első depresszióval vívott csatám Miamiban történt. Otthagytam az iskolát. Nem írtam meg a félévközi vizsgákat, egyszerűen csak távoztam” − magyarázta a műsorban.

„De akkoriban még nem tudtam, mi történik velem. Nem tudtam, mi a mentális egészség, nem tudtam, mi a depresszió. Csak azt tudtam, hogy nem akarok ott lenni” − írja a People magazin. 

Nem mentem el a csapatgyűlésekre, nem vettem részt semmiben, nem edzettem.

Évekkel később, amikor elváltam, megint előjött ez − és még mindig nem tudtam, hogy ez depresszió. Még néhány évvel később, 2017 körül újra visszatért. Akkor már tudtam, mi ez, és szerencsére volt néhány barátom, akikre támaszkodhattam, és mondhattam: »Hé, most egy kicsit bizonytalannak érzem magam. Küzdök magammal, és mindent csak szürkében látok«

− folytatta Johnson. 

Kifejtette, hogy mentőövét a lányai, az 5 éves Tiana, a 7 éves Jasmine és a 21 éves Simone jelentették.

Pénteken a színész megosztotta a podcast egy részét az Instagramján, és fontos üzenetet küldött a követőinek, különösen a férfiaknak, hogy vegyék igénybe a mentális egészségügyi ellátást.

Keményen dolgoztam az évek alatt, hogy megszerezzem azokat az eszközöket az érzelmi életemben, amelyekkel fel tudok dolgozni bármilyen mentális fájdalmat, ami próbára tesz. De évekkel ezelőtt nem tudtam, milyen a küzdelem a mentális betegségekkel. Férfiként nem beszéltünk róla. Csak lehajtottuk a fejünket, és tagadtuk a szenvedésünket 

− írta. 

„Ha az életed pokollá válik, a legfontosabb, amit tehetsz, hogy beszélsz valakivel − tette hozzá Johnson. – Nem tudod helyrehozni, ha magadban tartod ezt a fájdalmat. Ha van bátorságod beszélni valakivel, az a te szupererőd. Két barátomat vesztettem el öngyilkosság miatt. Mindenképpen beszélj valakivel. Annak ellenére, hogy mit érzel, soha nem vagy egyedül."

Johnson sosem félt beszélni a depresszióval kapcsolatos múltjáról. Még 2015-ben mesélte el először az Oprah’s Master Class című műsorban az ijesztő történetet, amikor 15 éves korában végignézte, ahogy édesanyja öngyilkosságot kísérel meg.

Kitért arra a depresszióra is, amelyet 23 éves korában érzett, miután nem sikerült bekerülnie az NFL-be, és a kanadai futball-ligából is kidobták, véget vetve álmainak a profi futballról.

Rájöttem, hogy a depresszióval kapcsolatban az egyik legfontosabb, amire rájöhetsz, hogy nem vagy egyedül. Nem te vagy az első és az egyetlen, aki átesik ezen

− mondta akkoriban.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 80-20-55-20 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.