Keményen kellett edzenie III. Károly koronázása előtt a ceremónia titokzatos szereplőjének

2023.05.14. 11:15
A fontos királyi hivatalt betöltő politikusnő, Penny Mordaunt adta át, majd hordozta a díszkardot az új angol király előtt a Westminster-apátságban.

A brit közvélemény figyelmét annyira megragadta a múlt szombati koronázási ceremónia egyik szereplője, a III. Károly előtt kardot hordozó nő, hogy a Daily Mail részletes anyagban mutatta be a szertartás fontos statisztáját. Az ünnepség kardátadás nevű mozzanatát Penny Mordaunt konzervatív parlamenti képviselő hajtotta végre.

Mordauntra tisztsége miatt jutott ez a szerep, mivel Liz Truss egykori kormányfő tavaly szeptemberben őt nevezte ki a Lordtanácselnöknek, így ő az Egyesült Királyság negyedik legmagasabb rangú állami főhivatalnoka, és II. Erzsébet halálát követően hivatalosan ő kiáltotta ki királlyá Károlyt.

Mordaunt öltözete az eseményen egy 2000 fontot érő, kékeszöld Safiyaa-dressz volt, aranysujtásokkal. A díszkardot a Canterbury érseke áldotta meg, és a király katonai pályája előtt tisztelegve adták át a koronázáson. A kardot a király jobb kezébe helyezték, majd felcsatolták, később lecsatolták, és az oltárra helyezték, majd Mordaunt „kiváltotta” adományként felajánlott pénzért. A Lordtanácselnök végül a kardot a hüvelyből kivonva vitte a király előtt.

A rubintokkal, smaragdokkal és aranyozott díszekkel borított kard IV. György koronázására készült 1821-ben. Mordaunt a Times politikai podcastjában elmondta, hogy fekvőtámaszokkal és egy hasonló súlyú másolattal készült, hogy az ünnepség alatt hosszan tartani tudja a súlyos dísztárgyat. Hozzátette, hogy a brit haditengerészetnél szerzett tapasztalatai arra is felkészítették, hogy hosszú ideig vigyázzban tudjon állni anélkül, hogy elájulna.

A királyságról és az ünnepségről szólva Mordaunt úgy fogalmazott:

Szerintem nagyon fontos az országnak. A monarchia azért élt túl és maradt fenn, mert alkalmazkodik és változik, így mindig lényeges marad.

(Daily Mail)