FBI-aktákból derült ki, hogy merényletet terveztek II. Erzsébet ellen

2023.05.26. 10:54
Az Egyesült Államokbeli Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) oldalán nemrég megjelent, több mint százoldalas dokumentum szerint II. Erzsébet királynő Egyesült Államokban tartózkodásakor nagy veszélynek volt kitéve, ráadásul az 1980-as évek elején merényletet is terveztek ellene.

Amerikai sajtóorgánumok nyújtottak be kérelmet az FBI felé a II. Erzsébet amerikai utazásaival kapcsolatos akták nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban. Ennek eredményeképp hétfőn egy 102 oldalas irat landolt a Szövetségi Nyomozó Iroda oldalán, ami többek között az egykori brit uralkodót korábban érintő veszélyekről is tartalmaz részleteket.

A néhai királynő Egyesült Államokban tett látogatásaikor az Ír Köztársasági Hadsereg célpontja volt, melynek pártfogóival többször is meggyűlt a baja a hatóságoknak. A szervezet célja az volt, hogy Észak-Írország kiszakadjon az Egyesült Királyságból, és egyesüljön Írországgal, amit mind politikai, mind katonai úton próbáltak elérni. Az Egyesült Királyságban egyébként illegális terrorszervezetként tartották számon, míg az Egyesült Államokban és Írországban nem így tekintettek rájuk. 

Ahogy az FBI által közölt dokumentumból kiderült, az egykori uralkodó 1976-ban New Yorkba látogatott az Egyesült Államok fennállásának 200. évfordulója miatt, ami arra késztetett egy pilótát, hogy a kisrepülőgépével a Battery Park felett repüljön át, maga mögött húzva egy feliratot, miszerint „Anglia, hagyd békén Írországot!”.

A pilótát később felelősségre vonták, és az FBI a szervezet minden efféle fenyegetését komolyan kezelte – ami részben amiatt lehetett, hogy 1979-ben II. Erzsébet második unokatestvérét, Lajos Ferenc battenbergi herceget éppenséggel az Ír Köztársasági Hadsereg bombája ölte meg Sligo megye partjainál. 

Az iratokban kifejtik a királynő 1983-as Egyesült Államokba utazását is, amely miatt az FBI-nak egy még komolyabb veszéllyel kellett szembenéznie. A merényletre egy rendőr hívta fel a hatóságok figyelmét, aki egy San Franciscó-i ír kocsmában találkozott egy férfival. Utóbbi azt ecsetelte neki, hogy bosszút fog állni a lányáért, akit Észak-Írországban egy gumilövedékkel öltek meg. Mindez 1983. február 4-én történt, egy hónappal azelőtt, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Kaliforniába látogatott. 

Ártani akart II. Erzsébet királynőnek, amit úgy tett volna meg, hogy vagy valamilyen tárgyat dobott volna le a Golden Gate hídról a Britannia királyi jachtra, amikor az alatta elhajózik, vagy megpróbálta volna megölni őt, amikor a Yosemite Nemzeti Parkba látogat

olvasható az aktában. 

A titkosszolgálat erre válaszul arra az időszakra lezárta a Golden Gate hidat a gyalogosforgalom számára, amíg a jachttal megérkezik a királyi pár. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a Yosemite Nemzeti Park területén milyen intézkedéseket hoztak, illetve történt-e letartóztatás az ügyben.

Az iratokban emellett többször – köztük az 1989-es, Kentuckyban tett látogatása előtt is – kihangsúlyozták, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg folyamatosan fennálló veszélyt jelent az Egyesült Királyság számára.

Az 1991-es állami látogatása alkalmából pedig – amelyen egy baseballmérkőzést nézett végig George H. Bush elnökkel – az FBI figyelmeztette a titkosszolgálatot, hogy ír csoportok tiltakozásokat terveznek a stadionban, mivel sok jegyet vásároltak az egyik lelátóra.

Az előbbiek mellett a közeljövőben újabb információk láthatnak napvilágot a királynő amerikai utazásairól, mivel az FBI közölte, hogy további dokumentumok nyilvánosságra hozását tervezik.