Magnum tette felejthetetlenné, újra hódítanak a hatalmas bajuszcsodák

GettyImages-109515248
2023.06.09. 09:05
Ha másban nem is, abban biztosan egyezik Magnum, Freddie Mercury és Áder János, hogy mindegyikük hasonló, méretes bajusszal vált ismertté – a jellegzetes arcszőrzet nélkül talán meg sem ismernénk már őket. A bajusz ugyan évekig nem számított a mainstream divatjának, manapság egyre több helyen találkozhatunk az ajkak fölötti szőrzettel, a hírességek által is kedvelt Chevron bajusz is egyre elterjedtebb.

Ahogyan a ruházati trendek, úgy a frizurák, és férfiak esetében az arcszőrzetek trendjei is időről időre változnak. Volt, amikor szinte megengedhetetlennek tartották azt, ha valaki nem simára borotvált arccal jelent meg a munkában vagy az utcán, míg egyes korszakokban a bozontos, hosszú haj mellé komoly arcszőrzet, bajusz és/vagy szakáll is társult. 

Ha különböző bajuszokról van szó, Petőfi Sándor, József Attila, Charlie Chaplin, Adolf Hitler, Joszif Sztálin, Hercule Poirot, Zorro, Magnum, Freddie Mercury, vagy éppen A nagy pénzrablás miatt újra köztudatba került Salvador Dalí jut a legtöbbek eszébe – az elmúlt években pedig a volt köztársasági elnök, Áder János arcszőrzete is bőven szolgáltatott beszédtémát. A száj felett húzódó szőrzetnek azonban hamarosan újabb neves viselői lehetnek, ugyanis minden jel arra utal, hogy újra népszerű a bajszos férfi!

Az elmúlt évtizedben a borosták és a különböző szakállak leuralták a 2010 előtt népszerű csupaszra borotvált arcokat, mára pedig úgy tűnik, ez a trend is eltűnhet, ugyanis a borosta mellé vagy helyett

újra a bajuszok kerülhetnek a főszerepbe.

Sikerfilmek és sikersorozatok hozhatják vissza a divatba 

Az olykor a hatalom, a tiltakozás, a zsarnokság vagy akár a különcség szimbólumának tekintett bajusz soha nem volt egyöntetű arcszőrzetválasztás, sőt az évek alatt elavulttá vált. Ekkor jöttek azonban a legújabb hollywoodi kasszasikerek – még a hipsztereknél is befolyásosabbak –, hogy a bajusz 2023 egyik legmenőbb trendje lehessen.

Ez a fizikai jellegzetesség az ókortól a hippi mozgalomig – nem minden gúny és kritika nélkül – átívelte a korszakokat, az elmúlt években pedig egyre több hipszternél volt látható az ajkak fölött díszelgő arcszőrzet. 

A trend azonban átalakulóban van, hiszen a legnépszerűbb sorozatok és filmek főszereplői is egyfajta 21. századi Magnumként szeretnék elhódítani a nézőközönség figyelmét. Ebben pedig a tavalyi év kasszasikerei az élen jártak, Chris Evans és Miles Teller bajszos karakterei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy napjainkban már úton-útfélen belefussunk méretes bajuszt viselő emberekbe. 

A 2022 májusában és júliusában bemutatott Top Gun: Maverick és A szürke ember című filmekben nem volt sok közös vonás, leszámítva azt, hogy mindkét film főszereplői között láthattunk bajszos férfiakat. És pontosan ez az – természetesen a színészek alakításával együtt –, aminek köszönhetően felpörögtek a közösségi oldalakon a bajuszt magasztaló tartalmak, és a férfiak pillanatok alatt az ollójukhoz és a szakállvágójukhoz rohantak, hogy az 1980-as évek számos hírességén látható híres Chevron bajuszt kölcsönözzenek maguknak. Az őrület ráadásul több generációt is megbolondított, a Z generáció tagjai mellett a milleniálok is nagy számban kezdtek bajuszt viselni – emeli ki az Augustman.

De mi is az a Chevron bajusz? 

A Chevron bajusz a száj vonalát követi és a felsőajak közepéig és a száj széléig ér. Fölül nincs fazonírozva, így természetes, enyhén lefelé görbülő formát alkot. Könnyen formázható bajusz, amely általában 8-10 hét növesztést igényel – a stílus Magnum és Freddie Mercury miatt mindenki számára közismert, még ha névről nem is egyből ugrik be. 

Justin Bieber, Zac Efron, Jude Law és Jason Sudeikis is nagykövet 

Ahogyan a régi alkotásokban a Tom Selleck által alakított Thomas Sullivan Magnum vagy a David Suchet által játszott Hercule Poirot, úgy a manapság népszerű színészek, sorozat- és filmszereplők, valamint Hollywood fenegyerekei is meg vannak győződve arról, hogy a méretes bajusz elengedhetetlen ahhoz, hogy napjainkban szexszimbólummá válhassanak. 

Ennek úttörőjeként a kanadai énekes, Justin Bieber már 2020-ban látványos bajuszt növesztett, amely nagyban megágyazott a szórakoztatóiparban annak, hogy a bajusz újra igazán népszerűvé válhasson. 

Egy tanulmány szerint tavaly az Egyesült Királyságban a nők 68 százaléka vonzóbbnak találta a bajuszos férfiakat, mint az arcszőrzet nélküli vagy szakállas férfiakat, így talán ezen felbuzdulva az 50 éves, BAFTA-díjas angol színész, Jude Law is mutatós Chevronnal jelent meg a nyilvánosság előtt, akárcsak Zac Efron, aki a Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja című film főszerepe kedvéért választotta ezt az arcszőrzetet még tavaly év végén.

A felsorolásunkból nem maradhat ki az elmúlt évek egyik legsikeresebb sorozata, a Ted Lasso című alkotás, és az annak főszerepét eljátszó Jason Sudeikis sem. Az Apple Tv egyik zászlóshajójában a színész egy amerikai futballedzőt alakít, akinek karakterével szinte egybeforrt a jellegzetes bajusz is. Olyannyira, hogy a tengerentúlon a Gillette felmérése szerint 2022 végére már 12,5 millió amerikai férfi – vagyis az amerikai férfinépesség 9,6 százaléka – viselt bajuszt, a tendencia azóta pedig csak tovább nőtt – írja a Glossy.

Ahogyan a napjainkat érintő összes trenddel kapcsolatban, a bajuszok újjáéledésében is nagy szerepet játszott a közösségi média. A Rebel Black marketingcsapata által gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a „top gun bajusz” kifejezés a film megjelenését követően az egyik legfelkapott kulcsszó volt a közösségi médiában. A kifejezés ráadásul 3,8 milliárd megtekintést ért el a TikTokon, és 3200 százalékkal nőtt az erre vonatkozó Google-keresések száma is tavaly óta. A Yankees játékosa, Matt Carpenter szintén nagy hatással volt a bajusztrendre: 5000 százalékkal nőtt a bajuszával kapcsolatos keresések száma, amióta tavaly a szakállát arra cserélte. 

(Borítókép: Tom Selleck. Fotó: M. Caulfield / WireImage / Getty Images)