18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A Netflix sorozatát követően exhumálják egy gyilkosság áldozatát

Maskell.png
2023.07.09. 20:37
Az Eltemetett titkaink című dokumentumsorozat Catherine Cesnik nővér évtizedekkel ezelőtti meggyilkolását dolgozta fel, és azt kutatta, mi köze lehetett az ügyhöz egy zaklatással vádolt papnak. A szériát Emmy-díjra jelöltek, és most a sorozatnak köszönhetően újraindulhat a nyomozás, amely azt is vizsgálja, összefügghet-e a nővér halála egy másik gyilkossági üggyel.

A Netflix Eltemetett titkaink (The Keepers) című dokumentumsorozata Catherine Cesnik nővér, egy apáca és baltimore-i középiskolai tanárnő megoldatlan gyilkosságát, valamint egy befolyásos baltimore-i pap, a Joseph Maskell atya által az 1960-as években elkövetett állítólagos szexuális bántalmazások ügyét vizsgálta. A készítők szerint nem kizárt, hogy egy másik gyilkosság összefügg az általuk bemutatott üggyel, és mindkettőhöz köze lehet Maskell atyának.

1969 novemberében, mielőtt Cesnik eltűnt volna, Joyce Maleckit, egy fiatal baltimore-i lányt brutálisan meggyilkoltak, holttestét Fort Meade közelében találták meg. A lány eltűnése napján a karácsonyi bevásárlását intézte, majd a párjával lett volna randevúja, de többé nem látták élve. 

Miért gyanús Maskell atya?

A baltimore-i papot több szexuális zaklatásos vád is érte az 1960-as években. A marylandi főügyészség szerint rendszeresen fantáziált cserkészfiúkról, valósággal rajongott értük, gyanúsan sok fiatal lány tűnt fel a parókiáján.

A papot 1994-ben eltávolították baltimore-i posztjáról, de soha nem vonták felelősségre. 2001-ben halt meg, és az érsekség egy évvel Maskell halála után egy csoportos perben 15 áldozatával egyezett meg. A helyi főügyészség információi szerint a pap 1992 és 1994 között 39 kiskorút zaklathatott szexuálisan. 

1966-ban az érsekségnek állítólag már tudomása lehetett a Maskellt ért vádakról, de inkább eltussolták az ügyet, és plébániáról plébániára helyezték a papot. 

Összefüggne Malecki és Kathy nővér halála?

2017-ben exhumálták Maskell holttestét, hogy a DNS-mintát egyeztessék a nővér meggyilkolásának helyszínén talált nyomokkal, de ez zsákutcának bizonyult. A Netflix dokuszériájának készítői szerint ugyanakkor mégis gyanús az egybeesés, hogy mindössze pár nap eltéréssel, nagyon hasonló körülmények között végeztek két, korban is hasonló nővel. 

Malecki vasárnaponként Maskell miséire járt, és közel lakott a parókiához. Catherine nővér a baltimore-i iskolában dolgozott, és az után tűnt el, hogy kérdezősködni kezdett a diákok körében arról, hogy bántják-e őket, fenyegetve érzik-e magukat. A pap egyik megerőszakolt áldozata később azt állította, Maskell megmutatta neki a nővér holttestét, amikor megpróbált ellenállni neki, hogy így bírja engedelmességre. 

Az ügyet addig nem tudják lezárni, amíg a 20 évesen meggyilkolt Malecki testét nem exhumálják. A New York Post cikke szerint ehhez most hozzájárult az áldozat családja, abban bízva, hogy az FBI olyan nyomot talál, amely összekötheti a két gyilkosságot, és végre megoldódhat az ügy.

(Borítókép: Joseph Maskell atya sírja az exhumálás után. Fotó: Kim Hairston / Baltimore Sun / Tribune News Service / Getty Images)