Így lehet szénhidrát nélkül is órákon át energikusan pörögni

GettyImages-2150337894
2024.05.15. 20:56
Nemcsak a zeneiparban elért sikerei miatt, de a táplálkozási tanácsok terén is érdemes figyelni, mi hagyja el Dua Lipa száját. Vagy akár fogalmazhatunk úgy is, hogy mi kerül bele abba, mivel az albán származású énekesnő fehérjedús és szinte teljesen szénhidrátmentes diétát követ. Ennek ellenére elég energiája van arra, hogy órákon át egyszerre énekeljen és táncoljon a színpadon.

A legtöbben hallhatták már a dietetikusok és testépítők zöme által elismert aranyszabályt, miszerint ha szeretnénk feltöltődni energiával, ahhoz bizony szénhidrátra lesz szükségünk. Nem is téved senki, aki ezt állítja, azonban akadnak olyanok, akik az alacsony szénhidrátbevitel mellett kampányolnak, még akkor is, ha az életmódjuk korántsem unalmas és aktivitásszegény.

Emiatt kapta fel a sajtó a fejét, amikor a múlt héten életmódbeli titkairól rántotta le a leplet napjaink egyik legnépszerűbb énekesnője, a korábban a Sziget Fesztivál színpadán is fellépő, albán származású Dua Lipa. Az előadó elmondása szerint turnéi alatt szinte mindig ugyanazt fogyasztja, és bár szénhidrátban korántsem annyira gazdag az étrendje, mégis energikus tud maradni a színpadon a kemény fizikai megterhelés ellenére.

Életmódjának sikerét ugyanakkor nem csak az bizonyítja, hogy a turnéi során képes napról napra energiabombaként színpadra állni, alakját pedig töretlenül irigylik nők milliói. Tökéletes formájának titka, hogy

az étrendje nagyrészt zöldségből és steakből áll.

Már a kedvenc étele is jól mutatja, hogy a táplálkozási tanácsadói előnyben részesítik a fehérjebevitelt és az alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztását, így az sem meglepő, hogy a reggelije általában tojás és gyümölcs, amelyhez kevés kenyeret fogyaszt. Emellett odáig van a tésztákért, amelyeket igyekszik úgy beilleszteni az étrendjébe, hogy ne vigye túlzásba a szénhidrátbevitelt, mivel szerinte a fehérjedús étrend az, ami kellő energiát ad neki ahhoz, hogy többórányi fizikai munkát végezzen a színpadon.

Az előadó az ételeket ráadásul sokszor saját magának készíti el, mivel a főzés megszállottja, ahogyan az evésé is, így korábban többször bevallotta, hogy ugyan igyekszik odafigyelni a megfelelő egyensúlyra, néha azért elszalad vele a ló, ha nassolásról van szó. Ezeket az időszakokat azonban mindig a koncertszezont követően vagy a turnék végén iktatja csak be, ugyanis állítja, ha túl sok édességgel és nassolnivalóval tömi magát, akkor kajakómába zuhan, és képtelen úgy színpadra állni. 

Dua Lipa az étrend mellett a testmozgást sem hanyagolja el, mindig ragaszkodik a 15 perces otthoni edzéshez, amely magában foglalja a stresszoldó bokszot, a magas intenzitású gyakorlatokat és a táncot is. Gyakran jár jógázni, illetve pilatesórákat látogat, hogy ne váljon számára unalmassá a testmozgás – írja a Daily Mail.

A fehérje lehet a kulcs? 

A szénhidrátban gazdag ételeket, beleértve a kenyeret, a tésztát és a rizst sokszor elhagyhatatlan energiaforrásnak tartjuk az edzéseket és a fizikai aktivitásokat megelőzően, ez a fajta étrend azonban nem minden esetben válik hasznunkra. A véráramban ugyanis ezek gyorsan cukorrá alakulnak, szinte azonnali energialöketet biztosítva az intenzív edzések során – így jogosan gondolhatnánk, hogy a színpadon hosszú órákig éneklő és táncoló Dua Lipát is ez segíti át a fellépéseken. Ez azonban , mint azt már említettük, nincs így, és ennek nyomós oka van. 

A szénhidrátban gazdag étkezés edzés előtt nem feltétlenül szükséges, sőt egyes esetekben nagyban akadályozhatja a sportolók vagy akár az énekesnő teljesítményét. Ennek leginkább az az oka, hogy

a szénhidrátok a vércukorszint megugrását okozhatják, amit hirtelen esés követ, ez pedig ingadozó energiaszinthez vezethet. Ellenben a magas fehérjetartalmú ételekkel, amelyek segíthetnek fenntartani az egészséges vércukorszintet nagyobb kilengések, csúcsok és esések nélkül.

Emiatt is furcsállhatjuk azt, hogy a szénhidrátokra gyakran úgy tekintenek, mint az állóképességi sportolók legjobb, tartós energiaforrására, de a fehérje sokkal jobban alkalmas lehet arra, hogy megadja a szervezetnek azt, amire szüksége van. A szervezetünk ugyanis a fehérjéket aminosav-komponensekre bontja, amelyek aztán felszívódnak a véráramban, és eljutnak a különböző szövetekbe. Bár a fehérjét általában nem használják fel ugyanúgy, mint a szénhidrátokat, de elengedhetetlenek a szövetek karbantartásához és helyreállításához. Ha nincs elérhető szénhidrát, akkor a szervezet végrehajtja a glükoneogenezis nevű folyamatot, amelyben a lebontott fehérjékből származó aminosavak glükózzá és energiává alakulnak.

Éppen emiatt a szakemberek 15-20 gramm fehérje elfogyasztását javasolják erős fizikai megterhelés előtt, amely hosszabb távon nagyobb hasznunkra lehet, mint egy agyoncukrozott energiaszelet vagy szénhidrátban gazdag főétel beburkolása a mozgás előtt.

(Borítókép: Dua Lipa 2024. április 25-én New Yorkban. Fotó: Cindy Ord / Getty Images Hungary)