2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Sötét titkuk lehet a legnépszerűbb TikTok-sztároknak

GettyImages-1446780722
2024.05.21. 05:50
Ártatlan táncok, mindössze pár másodperces vidám videók az interneten, amikről nem is sejtjük, hogy milyen tragédiák állnak mögöttük. Kegyetlen szektáról számol be a Netflix legújabb dokusorozata, ami szerint a sikerért nemcsak pénzzel, de a családunkkal is fizetnünk kell az ördögnek.

Hollywood a szórakoztatóipar fellegvára, ami legalább annyi álmot tartogat magában, mint rémálmot. Néhány évvel ezelőtt berobbant a köztudatba egy új közösségi platform, a TikTok, és vele együtt új influenszerek jelentek meg a „piacon”. Arra azonban már kevesen gondolnának, hogy az ártatlannak tűnő táncos tartalmak mögött komoly bűncselekmények is húzódhatnak. 

A Wilking család története egy a sok közül, amit a hónap végén megjelenő netflixes produkcióban ismerhetünk meg. 

A lelkipásztor, aki foglyul ejt

Ugyan Az ördög táncosai: A 7M TikTok-szekta dokumentumsorozat még nem jelent meg a felületen, a történet sokak számára ismerős lehet, hisz az ügy évek óta húzódik már. 

A történet szerint a 7M menedzsment sikert ígér a feltörekvő TikTok-sztároknak, azonban a valóságban foglyul ejtik és rabszolgaként dolgoztatják őket a virtuális térben. A szórakoztatóipari menedzsment céget a Shekinah Church egykori alapítója, Robert Shinn hozta létre, akit 2009-ben Lydia Chung egykori egyháztag beperelt, mert állítólag elvágta őt a családjától, agymosást végzett rajta, és 3,8 millió dollár értékű vagyont csalt el tőle.

A Wilking család évek óta hangoztatja, hogy lányukkal is ugyanezt műveli Shinn és csapata. Miranda Derrick ugyanis korábban szinte elválaszthatatlan volt testvérével, Melanie-val. A táncos videók gyártását is együtt kezdték, majd Miranda szerződést kötött a 7M céggel, és hirtelen minden megváltozott.

Közölte a családjával, hogy hagyják őt békén és soha többé nem tért vissza Los Angelesből a michigani otthonába. Mi több, arról se szólt szeretteinek, hogy megházasodik és életét egy szintén a cégnél dolgozó influenszerrel köti össze. Miranda és a cég által foglalkoztatott táncosok mind a legnépszerűbb felhasználók között vannak, tartalmaikat milliók követik az internet összes platformján.

Ennek már három éve, de Miranda családja nem adja fel, vélhetően a temérdek újságcikk után ezért is egyeztek bele, hogy a streamingszolgáltató sorozatában is megszólalnak. Eközben Miranda és férje egy közös közleményt adtak ki:

Szánalmas és megvetendő, hogy megpróbálják a magánjellegű családi ügyeket egy ízléstelen, nyilvános botránnyá változtatni a kattintások és a befolyás érdekében

– hangzott el a videóban, mire válaszul szülei közel negyven percen át zokogtak a reakcióképp küldött felvételen.

Van kiút a digitális rabszolgaságból

Ha egyszer valaki belépett a 7M szektájába, az nem jelenti azt, hogy onnan soha nem léphet ki – igaz, ez rendkívül nehéz lesz a számára. A vádak szerint ugyanis Shinn minden centet lenyúl a neki dolgozó nagyjából tizenhárom influenszertől. 

Katie Paulson, a sorozat egyik készítője nemrég az Instagram-oldalán osztotta meg, hogy Shinn és csapata folyamatosan pereli őt, hogy ezzel is megakadályozzák a történet bemutatását:

Ahhoz, hogy ez a projekt idáig eljusson, több mint két évig tartott a producerekkel, rendezőkkel, illetve a 7M és a Shekinah Church egykori tagjaival folytatott kiterjedt munka. Robert Shinn pert indított ellenem és mások ellen, akik részt vettek ennek a sorozatnak az elkészítésében. Véleményem szerint azért, hogy megpróbálja leállítani a sorozatot és megakadályozza, hogy az emberek előálljanak.

Paulson azonban állítja, hogy ezzel nem lehet megállítani a produkciót. A dokusorozatban több egykori táncos is megszólal, akik tagjai voltak a 7M-nek. Az előzetesben elhangzottak szerint nem kételkedtek a cég vezetőjének szavaiban, elvégre mégis csak egy lelkipásztor, ő pedig miért akarna nekik rosszat?!

Miranda Derrick hosszú idő után nemrég anyák napja alkalmából osztott meg egy táncos videót édesanyjával és testvérével, Melanie-val. Paulson azonban egy kommentben elmondta, hogy Miranda még mindig a szekta foglya, hiába a vidám videófelvétel az interneten.

(Borítókép: Miranda Derrick. Fotó: Emma McIntyre / Getty Images)