Vasárnap kiderül, mi a Nemzet Színészének kedvenc eledele

2024.06.06. 15:54
A TV Paprika vasárnapi adásában Bodrogi Gyula lesz a vendég. Mesél majd gyerekkoráról és gasztronómiai kalandozásairól is.

Bodrogi Gyula a TV Paprika Magazin vendége lesz vasárnap 9-kor és 16-kor. Havas Dórával és Sváby Andrással beszélget majd a kockás abrosz mellett az egyik kedvenc ételét kóstolgatva. Ez egy pörköltféle, a desszert pedig egy klasszikus édesség, túrógombóc, ami azonban különleges eljárással készül, és nem golyó formájú gombócokra kell számítani.

A finom, Sváby András által főzött pörkölt mellett többek között arról diskurálnak, miért hord kalapot, hogy lett kabriója, amit most is vezet, és milyen ételeket talált fel.

Például a dupla lecsót, ami úgy született, hogy feltette a lecsót főzni, de közben elment olvasgatni, mire visszatért, a lecsó teljesen összeesett. De azért nem dobta ki, leturmixolta, és a krémet beletette a következő lecsóba, amit már boldogan fogyasztottak vendégei. „Persze, hiszen ez egy még finomabb, koncentráltabb ízvilág lett. Csak hát kétszer annyiba kerül” – teszi hozzá nevetve Bodrogi Gyula.

A színész világéletében szeretett főzni, még szakácskönyvet is írt 80 éves korában 80 év, 80 recept, 80 történet címmel. A TV Paprikában mesélt gyerekkoráról, nagymamájáról, de szóba került a bográcsozás is, amit még mindig szívesen űz. Süsü egykori hangja vicces és empatikus, még azt is megemlíti, jól tartják itt a TV Paprikánál, de szegény nézők csak csorgatják otthon a nyálukat. Ezt azonban mi nem hagyjuk, közzé is tesszük Havas Dóra különleges túrógombócreceptjét, ami Bodrogi Gyula mamájának titkos leírása alapján készült. 

50 deka zsíros túrót összekeverünk 3 tojássárgájával, 7 deka búzadarával és egy csipet sóval, majd egy órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap (vagy egy óra pihentetés után) hozzákeverünk két kanál puha vajat és a tojásfehérjék felvert habját. Vizet forralunk egy csipet sóval, majd két kanál segítségével megformázzuk a gombócokat, amiknek így inkább galuskaformájuk lesz. De tilos kézzel összenyomkodni, mert akkor tömörítjük a masszát!

Beleengedjük őket a lobogó vízbe, ha feljönnek a felszínre, még két percig főzzük. Egy serpenyőben közben felolvasztunk 7 dkg vajat, és azon sötét aranybarnára megpirítunk 10 dkg panko- vagy sima zsemlemorzsát 1 csipet sóval. A kifőtt gombócokat ebbe szűrjük óvatosan, és rázogatva beborítjuk a morzsával. 3 dl tejfölt összekeverünk 2 teáskanál porcukorral és ezzel öntjük nyakon a gombócokat, ha elkészültek.