Bródy János szétbombázta a dalával Orbán, Menczer és Gulyás Facebook-oldalát

2024.07.10. 10:29
Bródy János magyar énekes a saját dalával küldött a Facebookon burkolt üzenetet több politikusnak is, köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek, Menczer Tamás államtitkárnak és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Némely magyar politikus közösségi oldalát böngészve érdekes jelenségre lehettek figyelmesek a szemfülesebb felhasználók. Bródy János énekes ugyanis egyes bejegyzéseknél vélhetően politikai üzenetnek szánt kommenteket helyezett el. Pontosabban egy YouTube-linket, amelyre rákattintva az előadó egyik újabb szerzeményének, a Mondd, te mit hiszelnek a dalszöveggel ellátott videója ugrik fel. Ezen hozzászólások egyébként megtalálhatók Orbán Viktor miniszterelnök, Menczer Tamás államtitkár és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter posztjai alatt is.

A dal címe már önmagában utalhat arra, hogy a szimpla hozzászólás célzást takar, ám annak dalszövegében elmélyülve még egyértelműbbé válik az üzenet. Többek között az alábbi sorok szerepelnek benne: 

  • „Figyeljetek, az itt a rend / A vár ura maradjon fent / Ki nem lojális, elmehet akárhová / De hős itt nem lehet” 
  • „Szívet szorít a félelem / Imádkozol, ne így legyen / Plakátviharban veszted el a lelkedet / Hát mondd, te mit hiszel”
  • „Lakájok és gazemberek / Valótlanul terjesztik el / S a belső zsebből dől a lé, a cash ma / Hát mondd, te mit hiszel” 
  • „A megafon recseg ropog / Megint jönnek a gyilkosok / Hazudnak rendületlenül, figyelj / Ma még büntetlenül”

Mint megírtuk, Bródy Jánosnak évtizedekkel ezelőtt szembe kellett néznie azzal, hogy dalszövegeit cenzúrázták, így elmondása szerint meg kellett tanulnia úgy írni, hogy az átmenjen a hatalom szűrőjén. Ennek ellenére a Fonográf bemutatkozó lemezéről leparancsolták a Feltámadt a szél című dalát, illetve a Zoránnak írt, 1982-es Tizenegy dal című szerzeménynek is kihúzták egy versszakát: 

Ijesztő szelek fújnak, kedvesem

Nem hoznak több tavaszt el fényesen

Fejünkre hullanak a csillagok

Rémülten ébrednek az álmodók.