J. K. Rowling ezúttal az új minisztert kritizálta, amiért nem tudta megmondani, mi a nő

2024.07.10. 08:16
A napokban osztott meg több bejegyzést az X-felületén J. K. Rowling, amiben a frissen megválasztott nőkért és egyenjogúságért felelős államminisztert, Anneliese Doddst kritizálta. Az író egy korábbi interjúrészletet osztott meg a politikusról, ahol többször feltették neki a kérdést, hogy miként definiálja a nőt, amire Dodds rendre kitérő választ adott.

Egy 2022-es beszélgetésen háborodott fel Rowling, ahol Anneliese Dodds többszöri kérdés ellenére sem felelt, hogy ő vagy pártja miként definiálják a nőt. A politikus 2024. július 6-tól tölti be pozícióját nőkért és egyenjogúságért felelős államminiszterként, azonban többen, köztük J. K. Rowling is, aggodalmukat fejezték ki.

Az írónő egy X-bejegyzésben osztotta meg az interjúrészlet leiratát, amely a Women's Hour műsorban hangzott el. A szöveget Dodds hivatala küldte el Rowlingnak, miután nyilvánosan kritizálta a politikust, azonban megmozdulásuk visszafelé sült el.

Ha esetleg bárki kíváncsi arra, hogyan kaptam kézhez ennek a Women's Hournek a leiratát, Dodds irodája küldte el nekem, miután nyilvánosan kritizáltam a műsorban elhangzott mellébeszélését. Úgy tűnt, azt gondolták, kevésbé tartom majd nonszensznek a megjegyzéseit, ha nyomtatásban látom őket

– fogalmazott Rowling.

Kontextusfüggő

Az írónő az alábbi interjúrészletet osztotta meg posztjában, ami még akkor készült Doddsszal, amikor még árnyékminiszteri pozícióban volt:

Emma Barnes: És a Munkáspárt definíciója a nőre?

Annaliese Dodds: Nos, azt kell mondanom, hogy jogilag különböző definíciók léteznek arra vonatkozóan, hogy valójában mi is a nő. Úgy értem, ha megnézi az Egyenlőségi Törvény definícióját, azt hiszem, az csak annyit mond, hogy valaki felnőtt és nőnemű, de azt nem mondja meg, miként definiáljuk ezeket a dolgokat. Úgy értem, akkor... megvan a biológiai definíció, a jogi definíció, meg minden ilyesmi.

Emma Barnes: Tisztelettel, nem ezt kérdeztem. Mi a Munkáspárt definíciója?

Annaliese Dodds: Nos, tisztelettel Emma, azt hiszem, ez természetesen attól függ, hogy mi a kontextus. Tudod, vannak emberek, akik úgy döntöttek, hogy... meg kell tenniük a váltást. Sokukkal beszéltem. Ez egy nagyon nehéz folyamat volt jó pár ember számára, és tudja érthető, hogyha nőként élnek, azt szeretnék, ha nőként határoznák meg őket. Ezt tette helyre a nemek elismeréséről szóló törvény – egy újabb munkáspárti törekvés.

Emma Barnes: Minden a kontextuson múlik, de a transz nők nőnek számítanak az ön perspektívájából?

Annaliese Dodds: De, de amikor az Egyenlőségi Törvényről van szó, tudod, Emma, én nem fogok...

Emma Barnes: Nem, nem, hisz ön csak a nőkért és egyenjogúságért felelős miniszter. ”

Egy későbbi bejegyzésben J. K. Rowling arra is reagált, hogy a kérdező valószínűleg nem Emma Barnes, hanem Emma Barnett, csak Dodds hivatala hibásan írta a nevét, amikor a leiratot átküldte neki, és viccesen úgy fogalmazott, hogy valószínűleg Dodds világában a nevek is kontextusfüggők.

Rowling az elmúlt időszakban szinte minden alkalommal felszólalt, amikor politikai vagy közéleti oldalon valamit súlyosan elítél. Korábban tett már ilyen megjegyzéseket több politikai döntés kapcsán is. Sorozatos, transzneműeket, LMBTQ+-közösségeket sértő megszólalásai miatt a Harry Potter-filmsorozat legtöbb színészével megromlott a kapcsolata.