1956 romjai

'56 fizikai jelei helyenként még ma is láthatók a városban, a kitapintható golyónyomok mellett főként hiányként, az elpusztult épületek és épületrészek halványuló emlékezetnegatívjaiként. A Fortepan archívumában a forradalom napjaiban és a szovjet megtorlás után közvetlenül készült képek még egészen friss sebeket mutatnak. Nézze meg, átderengenek-e még a hegek nyomai a mai utcaképeken.

‘56-ban becslések szerint 20-25 épület pusztulhatott el teljesen Budapesten, de legalább ugyanennyi rongálódott meg súlyosan. Összesen talán 400-500 épületet ért kár a harcok során, a legnagyobb pusztítás az intenzív ellenállás helyszínein történt: mindenekelőtt az Üllői út, a József és Ferenc körút környékén, de jelentős károk érték a Rákóczi út, Blaha Lujza tér, Erzsébet körút, Oktogon, Astoria útvonalait és csomópontjait, Budán a Széna tér és a Móricz Zsigmond körtér házait.

A felkelők fontosabb állásainál az összecsapások olyan sebeket ejtettek a városon, amelyeket a forradalom utáni restauráció sem takarhatott el, bármilyen gyorsan is szerették volna Kádárék a köztereken eltüntetni az emlékezet helyeit.

A Fortepanon megtalálható ‘56-os fényképek sok mindent megőriztek a Vörös Hadsereg magyar főváros elleni ostromáról, de ez azért messze van a teljes körű dokumentációtól. A forradalom képeinek jelentős része az október 28. és november 3. közötti nyugodtabb napokban, a fegyverszünet idején készült. amikor az emberek kitódultak megnézni a károkat, és sokan fényképeztek is. A legnagyobb  pusztítás azonban ezután, a szovjet bevonulást követően történt. Erről is vannak felvételek, de jóval kevesebb.