1956 romjai

'56 fizikai jelei helyenként még ma is láthatók a városban, a kitapintható golyónyomok mellett főként hiányként, az elpusztult épületek és épületrészek halványuló emlékezetnegatívjaiként. A Fortepan archívumában a forradalom napjaiban és a szovjet megtorlás után közvetlenül készült képek még egészen friss sebeket mutatnak. Nézze meg, átderengenek-e még a hegek nyomai a mai utcaképeken.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

‘56-ban becslések szerint 20-25 épület pusztulhatott el teljesen Budapesten, de legalább ugyanennyi rongálódott meg súlyosan. Összesen talán 400-500 épületet ért kár a harcok során, a legnagyobb pusztítás az intenzív ellenállás helyszínein történt: mindenekelőtt az Üllői út, a József és Ferenc körút környékén, de jelentős károk érték a Rákóczi út, Blaha Lujza tér, Erzsébet körút, Oktogon, Astoria útvonalait és csomópontjait, Budán a Széna tér és a Móricz Zsigmond körtér házait.

A felkelők fontosabb állásainál az összecsapások olyan sebeket ejtettek a városon, amelyeket a forradalom utáni restauráció sem takarhatott el, bármilyen gyorsan is szerették volna Kádárék a köztereken eltüntetni az emlékezet helyeit.

A Fortepanon megtalálható ‘56-os fényképek sok mindent megőriztek a Vörös Hadsereg magyar főváros elleni ostromáról, de ez azért messze van a teljes körű dokumentációtól. A forradalom képeinek jelentős része az október 28. és november 3. közötti nyugodtabb napokban, a fegyverszünet idején készült. amikor az emberek kitódultak megnézni a károkat, és sokan fényképeztek is. A legnagyobb  pusztítás azonban ezután, a szovjet bevonulást követően történt. Erről is vannak felvételek, de jóval kevesebb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?