Extrém sportok a Kádár-rendszerben

Sokan az 1990-es évtizedre teszik azt az időszakot, amikor hazánkban is igazán népszerűek lettek a nyugati extrém sportok, például a bmx-ezés vagy a gördeszkázás. A Fortepan fotóiból készült válogatásunkból azonban kiderül, hogy bár ez a két sport valóban nem volt túlságosan ismert a rendszerváltás előtt, azért a Kádár-korszak gyermekei és fiataljai sem maradtak különleges sportok nélkül.

A fényképeken bemutatott események közös nevezője általában az MHSZ, vagyis a Magyar Honvédelmi Szövetség nevű, a sport- és szabadidős tevékenységeket, a technikai sportokkal kapcsolatos tevékenységeket összefogó szervezet volt. Elődszervezeteit is beleszámolva 1948 és 1990 között működött. Legtöbben akkor találkoztak vele hivatalosan is, amikor jogosítványt akartak szerezni, de az MHSZ számtalan sportot összefogott. Bár a lövészet és a pilótaképzés adta a tevékenység gerincét, az MHSZ-nek volt modellező, rádiós, könnyűbúvár, illetve ejtőernyős szakosztálya is.

Az alábbi fényképek bizonyítják, hogy nem feltétlenül kell guruló deszkára állni azért, hogy az emberből extrém sportoló legyen. A rádiós tájfutás, a gázálarcban motortolás vagy éppen a korabeli könnyűbúvárkodás legalább olyan embert próbáló tevékenység volt, mint félcsőben megpróbálni a varial kick flipet.