Tintapaca, gyertyaviasz és egy hajdanvolt óriási hócsata

2016.06.12. 00:28
A sok és sokféleképpen izgalmas Fortepan nagykép között csak szubjektív sorrend lehet, de nekem, azt hiszem, ez az egyik kedvencem idáig. Megkapó képek, a szigorú rend és a derűs spontaneitás pillanatainak furcsa, de természetesnek ható keverékei ródlizókkal és gerelyhajító szerzetesekkel, hálóteremben pakoló és gyertyafénynél magoló diákokkal, klerikális láncos ördöggel és vicces élőképekkel. A magyar jezsuiták kínai missziójának fényképei után most a rend itthoni iskoláiról fennmaradt fotókból válogattunk; a képek miatt annak is érdemes végigpörgetnie, aki úgy érzi, nincs sok köze a témához.

Foci nincs, de más sportok a hógolyótól a lepkegyűjtésen át az ágy akkurátus bevetéséig annál inkább; a jezsuita paptanárok a szellem művelése és a rendszeresség mellett a testkultúrára is nagy hangsúlyt fektettek. Kellett is a változatosság, hogy a bentlakásos iskolákban ne fásuljanak bele a gyerekek a reggeltől estig tartó szigorú napirendbe, de az “ép testben ép lélek” egyébként is fontos elv volt ezekben a nyolcosztályos elitképző gimnáziumokban.

A jezsuitákról az biztos nem mondható, hogy ne lett volna komoly tapasztalatuk a nevelésben. A piaristák mellett ők voltak a hagyományos tanítórend ,a legintellektuálisabbak mind közül, akik a missziós munka mellett (erről láthatták múlthéten a kínai válogatást) mindig is híresek voltak a világra, modernitásra, tudományra való nyitottságukról is. A kísérletező, rácsodálkoztató természettudományos oktatás a két magyarországi gimnáziumukban is meghatározó volt, de ez az itt látható, Kalocsán és Pécsett készült fényképekről is kiderül.

Volt itt meteorológiai léggömb és komoly rovargyűjtemény, de a gimnázium szertárában még kitömött tigris is. A jezsuita rend brutális felszámolása során (1950-ben 400 szerzetest internáltak) az iskolákat államosították. A tigris ezt is “túlélte”, ma is megvan a kalocsai gimnáziumban, a Pestre múzeumba került rovargyűjtemény azonban egy ‘56-os belövéstől megsemmisült - ezek pótlására kellett aztán cigisdobozokban csempészni haza a csigákat Kubából,de ez már egy másik történet. Az egykori jezsuita diákok 70 év után is összetartanak, és nagy nosztalgiával emlékeznek az iskolai évekre. A jezsuita Levéltár és a Fortepan jóvoltából megmutatjuk, hogy mire is.

Az összeállításban legnagyobb érdemei Mihalik Bélának, a Jezsuita Levéltár vezetőjének vannak. Ő segített a rend kínai missziójáról szóló nagyképben is. Ha azt még nem látta, most már el ne mulassza semmiképpen.

Ezt a cikket Barakonyi Szabolcs és Kolozsi Ádám készítette. Munkájukhoz felhasználták Somodi Imre két korábbi írását. Az egyik az Egyháztörténeti szemlében jelent meg, a másik a miskolc.hu egyháztörténeti sorozatában.