Miért törtek be Musek Jánosné trafikjába?

2016.07.03. 19:07
Mit keres az értékes Scheiber Hugó-festmény a felforgatott irodában? Miért törtek be Musek Jánosné trafikjába? Miért húzta le a redőnyt a szabómester? Ki rejtegette az avar alatt a fegyvereket? Mit jelent a férfi testére tetovált Kümi szó? Ki fosztotta ki a józsefvárosi kápolna perselyét? Mit loptak el a fiúk a könyvtárszobából? Megannyi rejtély az ötvenes-hatvanas évekből, amelyet a rendőrség helyszínelői pontosan dokumentáltak. Rejtélyekkel teli Fortepan-válogatás, nyomozzon velünk!

Régi idők bűncselekményei és bűnügyi helyszínei úgy élnek bennünk, ahogy a szétolvasott krimiírók megírták. Sherlock Holmes nagyítóval kutat az angliai vidéki kúriáknál, Hercule Poirot elegáns londoni villákban hívja össze a személyzetet, Columbo gazdag amerikai milliomosok nyomában szaglászik, Derrick a pedánsan berendezett nyugat-német lakásokban próbálja megérteni a gyilkosok lelkivilágát.

Igazi magyar krimik híján alig tudunk bármit is a régi idők magyar bűncselekményeiről és helyszíneiről. A Linda is csak a rendszerváltás körüli bűnözésről és bűnüldözésről ad elnagyolt ízelítőt, és hihetetlen népszerűségét annak is köszönhette, hogy mindenkiben tudatosulhatott: akár egy társasház vagy egy kisállatbolt is bűnügyi helyszínné válhat.

De mit tudunk az ötven-hatvan évvel ezelőtti bűnügyekről? Arról, hogy zajlott a nyomozás a Kádár-korszak kezdetén. A Fortepan értékes, 700 képes válogatást készített a BRFK helyszínelőinek felvételeiből, amelyekből több tízezer negatívkockát őriz Budapest Főváros Levéltára. Budapesti gyilkosságok, öngyilkosságok, rablások, betörések és politikai bűncselekmények áldozatai, tanúi, helyszínei az ötvenes-hatvanas évekből.

Olyan esetekről nézhetnek képeket, amelyek szereplőiről, sztorijáról keveset vagy semmit sem tudunk, sokszor csak találgathatunk. Olykor azt sem tudhatjuk biztosan, milyen bűncselekmény helyszínét látjuk. Induljon a közös nyomozás a régi bűnesetek után!

Köszönet a nyomozócsapatnak: 
 
A negatívok feldolgozásában Natasha Pavlovskaya és Pálinkás Zsolt, a fotók adatolásában Lajtai László és Simon Gyula segített. A Scheiber Hugó kép azonosítását Borovi Dánielnek köszönjük.
 
A gyűjtemény digitalizálását a Budapest Bank kétszázezer forinttal támogatta.