Házasság minden időben

A boldog, büszke, mosolygó pár esküvői képe egy idő után már csak a rokonoknak érdekes – de nem akkor, ha a második világháború után újjáéledő Budapest adja a hátteret. Esküvők az újrakezdés és újjáépítés éveiben a Fortepanon.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

Hámori Gyula, aki egyébként a Kereszt és a Katolikus Szó című lapok fotóriportere is volt, valószínűleg az összes budapesti templombejáratot és az összes, akkoriban közlekedő taxit lefotózta. Látunk romokat és a képre odakéredzkedő mezítlábas utcagyerekeket, bundás nőket és túlméretezett kölcsönfelöltőben esküdő férfit, zsidó és katolikus násznépet, először házasodót és idősebb párt. Az elmúlt, átélt és túlélt viharos évek nyoma letörölhetetlen az arcokról, és ott bújik a mosolyokban – mégis, ezek az emberek hittek és építettek: új családot és új Budapestet.

1948-tól aztán nagyot fordult az élet a nagyrészt újjáépült Budapesten is.

Hámori Gyula fényképész hagyatéka az Új Ember katolikus hetilap szerkesztőségétől került a Fortepanhoz. A több ezer negatívkocka feldolgozása őszre várható. Köszönjük Pallos Tamás főszerkesztő segítségét!

Ha aki felismeri valamely családtagját, vagy tud valamit a fotósról, Hámori Gyuláról, írjon nekünk!

Ne maradjon le semmiről!