Indierocker a Sziget-fesztiválon 2016-ban? Dehogy!

Nem viccelünk, a kép 1976-ban készült, akkor kezdődött a farmergyártás Magyarországon, a Levi'st például a Május 1. ruhagyár ontotta. Korszerű volt-e az ex-LMP-s Vágó Gábor bajsza 1959-ben? Hol volt a város leghíresebb vintage retro shopja 1963-ban? Mit gondolt Kádár János a hipszterszakállról? Rengeteget változott a magyar férfidivat, mégis keveset.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

1959-től 1989-ig három évtized fotóit néztük végig, és nem egy olyan figura tűnt fel, akit akár most hétvégén is láthattunk volna egy random indie buli után az Erzsébet téren. Miközben rengeteget változott a magyar férfidivat a Kádár-rendszer évtizedeiben, mégis nagyon keveset. Az úri világ utolsó maradványainak lebontásától a farmerforradalmon át a rendszerváltozásig egyrészt teljesen lecserélődött a magyar férfiak ruhatára, másrészt szinte mindennek megvan az akkori előképe a normcore inges-nyakkendős kispolgártól a bőrdzsekis, brit frizurás tinédzserig. Korszerű volt-e Vágó Gábor bajsza 1959-ben? Hol volt a város leghíresebb vintage retro shopja 1963-ban? Mit gondolt Kádár János a hipszterszakállról 1967-ben? Cikkünkhöz Valuch Tibor társadalomtörténésznek a Kádár-rendszer öltözködéséről írt könyvét (A lódentől a miniszoknyáig) és tanulmányait használtuk fel.