Házasság után hétköznapok: újabb Hámori-fotók a Fortepanon

2016.08.28. 00:27
Hámori Gyula (1913-1977) izgalmas, a háborút követő újrakezdés és újjáépítés levegőjében született esküvői képeiből nemrég válogattunk. Mára az is kiderült, hogy Hámori a legendás újpesti Tizian műteremben tanulta a fotózás alapjait. Tizian egyébként nemcsak az üzlete előtt a Váci útig kígyózó, esküvői fotózásra várakozók soráról volt híres, hanem jól kiválasztott reklámszlogenjeiről is: „Poloskának cián, fényképésznek Tizián!” Hámori Gyuláról mindeddig nem sokat tudtunk. Néhány fejléces számla árulkodott róla, hogy műterme a Lázár utca 13-ban volt, a Fortepanhoz került fotók szerint a budapesti templomok "házi fényképészeként" dolgozott és fotózott a Kereszt, illetve a Katolikus Szó c. lapoknak. Fia, Hámori Péter most azzal egészítette ki az életrajzot, hogy az ötvenes években apja iparengedélyét bevonták és üzemi fényképész lett az Egyesült Izzóban. A kádári évek új műtermet hoztak neki: a Király utca 78-ban együtt dolgozott feleségével, Hámori-Skultéty Erzsébettel. Hámori Gyula utolsó sötétkamrája Fehérvári úti lakásán volt.

A Fortepanon egyelőre 1000 Hámori-fotó található . Itt és most jöjjenek közülük egy zárt világ képei: túlélés és boldog esküvők után a budapesti ortodox zsidóság hétköznapjai a negyvenes évekből.

Köszönet Lózsy Tamásnak, a Budapesti Autonóm Orthodox Hitközség gyűjteményvezetőjének a beszélgetésért és a dokumentumokért, Dombi Gábor zsidó kultúratörténésznek a kiegészítésekért és Hámori Péternek. Az általános áttekintéshez dr. Balázs Pál: Forgószélben. A budapesti ortodox zsidóság és iskolái (2009) c. könyvét használtuk.