A nagy Asboth-svindli

5B8A0023
2016.11.28. 20:13
A közlekedési múzeum egyik idáig feldolgozatlan hagyatéki dobozából került elő egy köteg rendkívül izgalmas, huszadik század eleji fotó, amelyek az itthon széles körben a magyar repülés egyik úttörőjének, a helikopter világszerte ismert, elismert feltalálójának tartott Asboth Oszkár munkájába engednek betekintést. A most megismert fotódokumentumok azonban más képet rajzolnak Asbothról.

Ha megkérdeznénk az utcán szembejövőket, hogy ki a helikopter feltalálója, valószínűleg tízből kilenc, de inkább tíz ember rávágná: Asbóth Oszkár, világhírű magyar tervezőmérnök, a magyar szürkeállomány egyik jeles képviselője! Így van ez annak ellenére is, hogy a hetvenes évektől fogva Asboth (nevét sokáig hosszú ó-val írták mindenütt) hazai megítélése jelentősen megváltozott, legalábbis a repüléstudománnyal, repüléstörténettel foglalkozó szakértők körében. Még a magyar Wikipédia is úgy fogalmaz, hogy “Asbóth Oszkár helikopterkísérleteinek eredményeit sokan az általa 1956-ban megírt Az első helikopter című könyvéből ismerték meg. Van olyan vélemény, hogy ez a könyv és önmenedzselési képessége tette a későbbiek során híressé nevét. Az ott leírtakat célszerű kritikusan szemlélni, mivel hajlamos volt eltúlozni eredményeit és karrierjének elősegítése érdekében a valóságot szebbé tenni.” Ennek ellenére a köztudatban Asboth máig az a világhírű magyar feltaláló, akinek a világ a helikoptert köszönheti.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum raktárából most előkerült képek Asboth özvegyétől kerültek a múzeum birtokába a feltaláló 1960-ban bekövetkezett halála után nem sokkal, de idáig nem dolgozták fel érdemben az amúgy gazdag, rengeteg dokumentumot is tartalmazó hagyatékot. A képek egy részét felkaroló, bedigitalizáló Fortepan révén korábban nem, vagy nem pont ilyen formában publikált jelenetek mesélnek Asboth Oszkár munkásságáról. Az alább közölt fotók némelyikén elindulva pedig eljutunk a kérdésig: hitelesnek lehet-e tekinteni egy olyan feltaláló eredményeit, aki szándékos csalással mutatja be tevékenységét. Ezt ebben a cikkben tárgyaljuk részletesen, itt most jöjjenek a széles közönség előtt javarészt ismeretlen képek.