Ha a Führer jön, millió kéz intsen neki

Berlin 1938-ban, az Anschluss napjaiban, két évvel az olimpia után, másféllel a háború előtt. Szép tavasz, horogkeresztbe csomagolt angyalokkal. A világias metropoliszban, melyet a nácik pénzt és energiát nem kímélve igyekeznek éppen saját képükre formálni, mintha senki nem venne tudomást arról, mi történik körülöttük. Egy fiatal magyar ösztöndíjas helyben vásárolt Zeiss Ikonjával járja a várost, és megörökíti, amit lát: utcakép, magyar csárda, antiszemita firkálmány a kirakaton, az egyik kockán Hitler is feltűnik. Fortepan, nagykép a Harmadik Birodalomból.

Dr. Buzinkay György ösztöndíjasként került ki néhány hónapra 1938-ban Berlinbe - szakmai ügy, nincs köze a politikához, a nemzeti szocializmushoz végképp. Régi polgárcsalád leszármazottja, nagy ígéretekkel - ezeket hét évvel később rombolja majd szét egy szovjet bomba a budai Várban; Buzinkay két pici gyereket és feleséget hagy maga után, valamint a fotóit, melyeken keresztül mi is megmutattuk a várostrom képeit.


Itt még nőtlen, 31 éves ember, akit munkahelye, a  Péti Nitrogénművek terjesztett elő ösztöndíjra a műtrágya- és robbanóanyaggyártással foglalkozó berlini Deutsches Kalisyndikathoz. 1938. január 14-től július 14-ig tartózkodott Berlinben. Szenvedélyesen fényképezett már korábban is, ez alatt a fél év alatt két új fényképezőgépet is vásárolt: egy Plaubel Roll-Op 4,5 x 6 cm-es képeket készítő, majd egy 6 x 6-os Zeiss-Ikon kamerát. Ezekben a hónapokban Berlin különösen sok fotótémát nyújtott, a város felfedezésén kívül elsősorban Hitler aktivitása miatt, ami folyamatos felvonulások és a város sűrű feldíszítésével járt együtt. A berlini negatívokat fia, Buzinkay Géza történész adományozta a Fortepannak - ezek közül mutatunk tizenegyet.