Lakner bácsinál próbára jelentkezni szíveskedjék

Rothmann Katalin (1924–2000), az elfeledett színésznő izgalmas, a XX. század viharaiban megtépázott életéről egy éve írtunk az Indexen. Akkor csak sejtettük, hogy már kislányként közel került a színpadhoz, de a bizonyítékot egy bordó, aranymintás, Izraelből érkezett album hozta el. A húszas–harmincas évekből származó gyerekkori fotókat és újságkivágásokat beragasztó büszke mama megőrizte nekünk a lakneristák, vagyis a korszak gyermekszínészeinek világát. A Ráth Kató néven fellépő Rothmann Katalinnak Lakner bácsi legendás gyerekszínházában Ruttkai Éva és Iván, Igaz Lucy, Puskás Tibor volt a játszótársa, de feltűnt Jávor Pál oldalán is.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

A némafilmek feliratainak fordítója, filmdramaturg, konferanszié, a Royal Apollo mozi igazgatója, az Édes Mostoha szerzője és igazi reklámguru Lakner Artúr (1893–1944) 1926-ban hozta létre gyermekszínházát. „Budapest intelligens gyermekvilágának népszerű előadója” új csapáson haladt. „Nem rémítő boszorkánymesékkel, hanem modern, ötletes, szórakoztató, amellett mindig oktató és hazafias színdarabokkal és tréfákkal mulattatja a kicsinyeket, olyan beszélgető és közvetlen stílusban, amely utolérhetetlen és utánozhatatlan”- írta róla a Budapesti Hirlap. 

Ráth Kató öt-hat évig volt tagja Lakner bácsi csapatának, fellépett a Vígszínházban, az Új Színházban, a Royal moziban vagy éppen a Cirkuszban rendezett előadásokon.

Köszönet Egon Philipnek az aranyozott bordó albumért.