Hét Fortepan-képet sikerült beazonosítani

2018.01.14. 23:27
Két héttel ezelőtt 13+1 olyan fotót mutattunk meg önöknek, amelyek az elmúlt évben kifogtak rajtunk. 13 képnél a helyszínt kerestük, a +1-es fotón a szereplőt. Közel száz email és hozzászólás érkezett, még Mexikóból is kaptunk levelet – utóbbira még visszatérünk. A talán legizgalmasabb megfejtésről külön riport is készült, főszerepben Mechtl Gabriellla mesterkozmetikussal.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

Gyorsan fussunk végig azokon a fotókon, ahol nem sikerült megfejteni (vagy bizonyítani) a helyszínt. Nem lett meg az üzembelső, a Vasedény-üzlet, a négylovas fuvaros és – talán ez a legmeglepőbb – a hetvenes években épült irodaház egy cca 6 méter magas betonszoborral. Nem sikerült megfejteni a biciklis fotó helyszínét sem, meglett viszont a kép egyik szereplője. Egy 45 éve Mexikóban élő olvasónktól ezt az emailt kaptuk:

Tisztelt szerkesztoseg,

A biciklis iskolasokrol keszult ket fenykep Ujpesten keszult 1960 korul. Tobb altalanos iskola vett reszt egy kozuti kozlekedesi programban. Talan ez magyarazza az uj bicikliket. A kepek kozepen Lecz Otto szeretett egykori gimnazista osztalytarsamat fedeztem fel. Sajnos o mar eltavozott kozulunk. A nagyrabecsult es felejthetetlen Konyves Kalman gimnaziumba jartunk egyutt 1960-1964 kozott.

Szintén kiderült, a plusz 1-es kérdés szereplője. A Budapest Táncpalotában (Moulin Rouge) Vértes Klári színművésznőt látjuk.

Tekintve hogy

– Főként a futballmeccset hirdető tábla részleges adataiból és a rendőrségi képsorozat többi tagjaival való összevetésből következtethetően a fotó készítésének helyszíne a Zala megyei Lenti,

– az üzletház, a falu futballcsapatának meccseit hirdető tábla jelenléte és valamelyest maga a kép témáját jelentő közúti ellenőrzés ténye is arra enged következtetni, hogy a fotó készítésének helye főútvonalon, a faluközpontban keresendő,

– az árnyékok állása arra enged következtetni, hogy a napot nagyjából pont a hátunk mögül kapjuk, és így a ház homlokzati síkja nagyjából K–Ny vagy kicsit ÉK–DNy állású, tehát egy utca északi oldalán álló épület déli fala,

– a járda és az úttest között keskeny fűsáv látható,

ezért szerintem a helyszín nagy valószínűséggel korlátozható a mai Lenti, Kossuth utca Templom tér és Akácfa utca közötti szakaszának északi (mára teljes egészében lebontott, eltűnt) házsorára.

A fentrol.hu 1967 áprilisából, tehát a fotó készítéséhez képest 5 és fél évvel korábbról mutat légifelvételeket erről a területről. A számunkra legérdekesebbek ezek közül szerintem a 0102-9052 és 0102-9053 számú képek. A szóba jöhető szakaszt az átnézeti képrészleten piros vonallal jelöltem.

Átvizsgálva ezeken a fotókon a jelzett útszakasz épületeit, szerintem egyetlen ház jöhet szóba, amelynek a homlokzata összhangban látszik lenni a képen láthatóval; ezt jelöltem pirossal bekarikázva és nyíllal középen.


A Fortepan képen és a fentrol.hu légifotóin különböző színű nyilakkal jelöltem a szerintem egyező elemeket: az üzletház középső, lépcsős, hátraugratott főbejáratát, tőle jobbra az első ablakot, a járda és az úttest közötti fűsávot, a főbejárat előtti, tőle kicsit jobbra álló fiatal fát, és szerintem a 9053 számú légifényképen megfelelően kinagyítva még a főbejárat fölötti felirat (ÜZLETHÁZ) is sejthető.

Az i-re a pontot egy napokkal később érkezett levél tette föl, ahol nem csak a helyszínt igazolta vissza egy lenti olvasónk, de a képen igazoltató rendőrt is felismerték!

Az igazoltatós kép valóban Lentiben készült. Az akkori Kossuth út 1. szám előtt, a Belfegor-nak nevezett üzlet előtt. A ház közvetlen szomszédságában volt nagyszüleim illetve dédszüleim (Richterék) háza. A nagymamám is megerősítette hogy mit ábrázol a kép. Szóval ez már nem kérdés. Az üzlet valóban a Csömödéri TSZ tulajdonában volt, és az egyik felében húsbolt, a másikban zöldséges volt. Az épület háta mögött pedig egy vendéglő. A focicsapat amiről a táblán írnak az nagy valószínűséggel Lenti VM volt, hisz így hívták a helyi csapatot. (Vörös Meteor) Még az igazoltatást végző rendőrt is sikerült azonosítani: Buti Pál-nak hívják. Az épületet valamikor 1982-84 között bontották le. Van egy 1980 körül készült fotóm amin a Richter ház látható, és mellette bal oldalon az említett üzlet. Jelenleg egy park van helyén. Valamint emeletes házak.

Köszönjük szépen mindenkinek, aki hozzászólt és ha van kedvük, folytathatjuk a többszáz megfejtésre váró fotó leírását a Fortepan Fórumán, itt

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!