Ott, ahol a tábori posta lassan, a golyó gyorsan járt: hadisírok a fronton

fortepan 140721
Miklós Lajos kocsigyárosnak Kőbányán volt műhelye, a második világháborúban az ukrán fronton katonáskodott és fotózott. A Fortepanon újabban felbukkant hagyatékában (mellyel később részletesen is foglalkozunk majd) több fotó szerepel második világháborús hadisírokról, rajtuk néhány jól olvasható névvel, születési és halálozási dátummal. Felvetődött a kérdés: vajon megtudható-e több ezekről a katonákról, apákról és fiúkról, nagyapákról, akik szinte minden családból hiányoztak a nagyjából 360 ezer magyar katona életét követelő második világháború után.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

Így jutottunk el a  HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisir.hu nevű site-jához, ahol több, a Fortepan-képeken szereplő hősi halott adatlapjára, veszteségi kartonjára, sőt civilruhás fotójára találtunk. Nagyanyáinknak és dédanyáink sokszor évekig várták a bajtársak híreit vagy a szerettük elestéről való hivatalos értesítést, most egy kattintásra akár a veszteségi kartont is láthatjuk. A veszteségi jelentések 1941 júniusának végétől, vagyis a Szovjetunió elleni hadműveletek megkezdésétől 1944 őszéig érkeztek a hadszíntérről a Honvédelmi Minisztériumhoz, és ezek tartalmazták a veszteség jellegét (elesett, meghalt, eltűnt stb.), helyét, idejét és az eltemetés helyét, időpontját, illetve a hozzátartozó kiértesítésének időpontját is. A hadisir.hu-n egyelőre a második világháborúban meghalt magyar katonákra lehet keresni, a néven kívül segít, ha a születési évet és helyet, esetleg a rendfokozatot is ismeri a kutató. Az online adatbázist működtető Hadtörténeti Intézetet és Múzeumot levélben, emialen és személyesen is meg lehet keresni.

Ha hozzátartozójának nevére ismert egyik katonasíron, írjon nekünk!

További adatbázisok: a  katonakagulagon.hu szovjet hadifogolytáborokban elhaltakról és a  magyarezredek.hu az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság területéről felállított alakulatokról, térképes keresővel az egyes hadtestekre.

Köszönet a háttérinformációkért dr. Kiss Gábor őrnagynak, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár vezetőjének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?