Ajándékozzon Fortepan-fotókat karácsonyra!

2018.12.22. 20:23 Módosítva: 2018.12.22. 20:25
A fotóarchívum ugyanis most csak erre a célra töltött fel egy hangulatos gyűjteményt, Szöllősy Kálmán fotográfus többnyire a harmincas években készült, nagy felbontású képeit. A válogatás nosztalgia a két világháború közti Magyarországról, de főképp Budapestről, a nagyvárosi lét kényelméről. Az egyik képen egy útszéli kávézó vendégei fürdenek a jólétben, egy másikon fiatal lányok napoznak vidáman a kocsiban. A Balaton-part szintén elengedhetetlen téma minden nagy huszadik századi fotósnál, ahogy a téli városkép is a maga hófödte, latyakos, jeges utcáival és korzóival. A Fortepan ötvenöt frissen felkerült képéből kedvére válogathat, és akár méteres méretben is kinyomtathat belőlük karácsonyra. Ingyen.

Szöllősy Kálmán dolgozott irodatisztként, vasúti tisztviselőként, hivatalnokként és cégvezetőként is, mielőtt 45 évesen, 1932-ben hivatásszerűen elkezdett a fotózással foglalkozni. Hosszú karrierje alatt készített aktokat, népi életképeket, tájképeket és városképeket, jelentek meg fotói külföldi neves lapokban, ezernél is több kiállításon szerepelt. 1956-ban alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének.

A frissen felkerült fotók nagyrészt a harmincas éves Budapestjén készültek. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár tudományos főmunkatársa, Baji Etelka így ír róluk: „Budapest az első világháború következményein már túllépett, a második nagy háború pedig még nem érintette meg. Néhány év, amikor a város lakói az európai szintű nagyváros kényelmes életét élhették. Láthatjuk a napfényes vagy ködös, esős utcákon sétáló embereket, a parkokban gyerekeket levegőztető anyákat és dadákat, a modern nagyváros autóforgalmát, más képeken a téli város havas hangulatát. A fény és árnyék játéka teszi teljesebbé a képek által megfogalmazott érzéseket.”

Ha valamelyik Szöllősy-kép megtetszik önnek, vagy épp maga előtt látja karácsonyi ajándékként, akkor csak kattintson a letöltés linkre, és máris ingyen az öné lehet. Csak ne felejtse el feltüntetni a forrást és a fotós nevét, amikor továbbadja.

Tamási Miklós Fortepan-alapító így ír a Fortepanon frissen megjelent Szöllősy-anyagról: "Nem tudom, hogy Szöllősy Kálmán egy zsűrizésen ezek közül a képek közül melyikkel maradt volna versenyben? Azt is nehéz megmondani, hogy egy műtárgy árverésen vajon melyik fotó ára kúszna a legmagasabbra? Arra is kíváncsi lennék, hogy vajon neki fontos volt-e ebből a sorozatból bármelyik kép? Ha nekem kéne választanom ebből a véletlenszerű és véletlenül beesett hagyatékból, akkor a Negresco Kávéházat választanám. Pontosabban az Éház Negre képét, a cigiző lányokkal és Szöllősy (kalapos?) árnyékával. Jó kis kép. Vajon megjelent valahol? Ki kéne nyomtatni."