Honthy Hanna és a párttitkárok: ügynökök és sztárszínészek a Kádár-korban

Autókabát, lenvászon kosztüm, girardi kalap, kasmír táska – ezt ígérte a tavaszi divat az 1961-es újság szerint. Alig négy évvel vagyunk ’56 után, a börtönök megpakolva, az amnesztia még odébb, de a módi lassan változik. A nagyvilágias stílus a zártkörű színészklubból sem hiányolható. Honthy Hanna az ötvenes éveket átvészelve fehér glaszékesztyűben parádézhat a párttitkárok előtt, a forradalom után nehéz hónapokat átélő fiatal Sinkovits bizalmi elvtárssal parolázik, jól jönnek most a régi színészadomák, az ügynök-püspök úr is nyugodtan húzható.

Kotnyek Antal, a Film-Színház-Muzsika évtizedeken át elsőszámú fotósa (gazdag életművéből több Fortepan-válogatást is láthattak már az Indexen a privátfotóitól a múlt heti operaházi felvételeiig) azon a februári hétvégén a Hazafias Népfront székházába volt hivatalos. A Belgrád rakparti klubhelyiségben megjelent a budapesti színházak művészeinek java. A konkrét apropót nem ismerjük, Kotnyek lapja ennyit közölt a kultúrpolitikai hacacáréról:

„A Hazafias Népfront budapesti bizottsága szombaton este baráti találkozót rendezett a tóvárosi színházak művészeinek tiszteletére. A nagyszerű hangulatú találkozón dr. Pesta László, a Hazafias Népfront budapesti bizottságának alelnöke köszöntötte a megjelent színművészeket, akik ezután a Népfront klubjában elbeszélgettek a vendéglátókkal, s a késő éjszakai órákig együttmaradtak. Valamennyi budapesti színházból ott voltak ezen a találkozón, s több kerület népfront-bizottságának tagjai is megjelentek. E néhány kép ízelítő csak az érdekes est forgatagából.”

Az „érdekes estről” annak idején öt kép jelent meg. A fotós hagyatéka azonban gazdagabb, így mi is bőven tudtunk válogatni a Fortepanra felkerült fotókból. Sajátos album ez a kor pesti sztárszínészeiből; nagyrészt spontán, nem beállított képek a félnyilvános tér közegében, alkalmanként a színész maszk is félrecsúszik. Néhány politikai komisszár és potentát mellett generációs szempontból is izgalmas színészválogatás: együtt látjuk a még a Horthy-korban sztárrá lett, pályájukat kisebb-nagyobb törések után folytatni tudó régi nagyokat a „fényes szelek” ötvenes években kis falvakból Pestre fújt nemzedékének egy-két tagjával és a Kádár-rendszernek azokkal a majdani sztárjaival, akiknek a többség ma már a kicsit idősebb arcát valószínűleg jobban ismeri.

Köszönjük Sirató Ildikó (OSZK Színháztörténeti Tár), Gál László, Nánay István, Karsai györgy, Tajti István és Soós Viktor Attila (Nemzeti Emlékezet Bizottsága) cikkhez nyújtott segítségét.