Kuka mellől előkerült képek a régi Amerikáról

doboz2
A Fortepan kilenc éve indult ötezer, főleg lomtalanításon talált fotóval. Azt gondolhatnánk, mára vége az efféle képanyag-forrásnak, pedig a most bemutatottak is egy Alkotás utcai kuka mellől származnak. A belőlük kibontakozó élettörténet az ötvenes évek Amerikájáig vezet: az 1956 áprilisában előhívott diafilmkockák dobozán dr. Lewis Haas neve és chicago-i címe áll. Kinyomoztuk, hogyan kerültek Budapestre a Montrealról, Mexico Cityről, San Franciscoról készített színes diák, ki volt a feladó, és ki nézegethette őket ’56 tavaszán, pár hónappal a forradalom kitöréses előtt.

A kis sárga dobozban csak amerikai városok utcaképei voltak, egyetlen kiindulási pont pedig dr. Lewis Haas neve. Hamarosan kiderült, hogy a doktor magyar, és a hazai radiologia egyik fontos alakjaként szinte az összes budapesti kórházban dolgozott. Dr. Haas Lajos családtagjai anyja kivételével mind odavesztek a második világháborúban; őt hagyta Budapesten, amikor 1948-ban orvosi tanulmányútra ment Amerikába. Soha nem tért vissza: 1957-ben halt meg Kanadában, fotózás közben halálra gázolta egy autó. A régi iratokból, cikkekből összerakott történethez végül arc is társult, egy folyóiratban megtaláltuk dr. Haas Lajos portréját.

(Borítókép: Az 1956 áprilisában előhívott diafilmkockák budapesti lomtalanításon talált doboza, rajta dr. Lewis Haas chicago-i címével. Fotó: Fortepan)

Köszönet Lózsy Tamásnak ( Budapesti Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség levéltára), dr. Magyar László Andrásnak (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum könyvtára), a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának és a Magyar Radiologia c. folyóiratnak .  

Ha ön tud valamit dr. Haas Lajosról, írjon nekünk.